2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Arhivu Bosne i Hercegovine Općina Centar donirala 30.000 KM

U prostorijama Arhiva Bosne i Hercegovine, koji je smješten u zgradi Predsjedništva BiH, u petak 12. jula 2019. godine upriličeno je potpisivanje ugovora o donaciji Općine Centar u iznosu 30 hiljada konvertibilnih maraka Arhivu BiH za rekonstrukciju depoa.

U ime Općine Centar ugovor je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, a u ime Arhiva Bosne i Hercegovine direktor Saša Klepić.

Direktor Klepić je ovom prilikom zahvalio Općini Centar i načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću za moralnu i finansijsku podršku i naglasio da je to veoma značajno jer su korisnici arhivske građe sve lokalne zajednice i svi stanovnici Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Klepić je zatim podsjetio da je prije dvije i pol godine počeo projekt sanacije i obnove više od 20 prostorija depoa gdje do tada ništa nije građevinski urađeno od osnivanja Arhiva 1947. godine.

-Do sada smo uradili 60% posla i vjerujem da ćemo u narednih godinu dana završiti projekt koji realiziramo vanbudžetskim sredstvima uz pomoć donatora, kako bismo sačuvali od propadanja bogatstvo naše arhivske građe.

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom rekao da mu je drago što Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica učestvuje u projektu rekonstrukcije prostorija u depou gdje se čuva vrijedna arhivska građa iz cijele Bosne i Hercegovine.

-Prije šest–sedam mjeseci posjetili smo Arhiv BiH zajedno sa ministrom civilnih poslova BiH i dogovorili se da se lokalne zajednice uključe u projekt sanacije prostorija i obezbjeđenja adekvatnih uvjeta za čuvanje arhivske građe koja obiluje mnoštvom historijskih činjenica, što je pravo bogatstvo Bosne i Hercegovine. Mi smo to obećanje ispoštovali. Želim podsjetiti da smo u vrijeme kada je Općinu Centar zadesila nesreća kada je zapaljena zgrada ostali bez značajnih dokumenata, ali da smo zahvaljujući arhivskoj građi u ovoj instituciji riješili dosta problema. Drago nam je da smo dio podrške i čestitam menadžmentu Arhiva BiH što ulaže velike napore da vrijedna arhivska građa dobije uvjete za brižljivo čuvanje. Kao važne institucije upućeni smo jedni na druge, tako da ćemo i u narednoj godini u našem budžetu planirati sredstva za podršku Arhivu BiH, naglasio je Ajnadžić i pozvao ostale odgovorne lokalne zajednice da se uključe u ovaj projekt.

O vrijednoj arhivskoj građi ove institucije govorio je Šimun Novaković, zamjenik direktora Arhiva BiH. Pri tome je naglasio da se arhivska građa mjeri u metrima i da Arhiv BiH raspolaže sa više od 15 kilometara arhivske građe, koja je tematski razvrstana i datira od perioda Austro-Ugarske pa do današnjih dana i sadrži historijsku građu koju su sve institucije koje su djelovale na prostoru Bosne i Hercegovine predavale na čuvanje u depo Arhiva BiH.

Današnjem potpisivanju ugovora u ime Općine Centar prisustvovali su Mustafa Resić, savjetnik načelnika i Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA