13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Završeno uređenje prvog „parka za pse“ u općini Centar (FOTO)

Tim povodom je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa svojim saradnicima, u petak 21. juna 2019. godine, posjetio ovaj lokalitet gdje je završena realizacija projekta kao prvog ove vrste na području centralne gradske općine. 

-Krajem prošle godine Općinsko vijeće Centar je usvojilo Odluku o uslovima držanja kućnih ljubimaca i postupanju sa napuštenim životinjama, gdje su pored ostalog, navedene lokacije na kojima je moguće graditi parkove za pse. Prva lokacija je u ovom parku gdje smo u saradnji sa KJKP „Park“, te sa predstavnicima Fondacije za dobrobit pasa „Dogs Trust“ koji su u ovom slučaju imali savjetodavnu ulogu, napravili sadržaj za izvođenje kućnih ljubimaca u šetnju i igru. Na ovom dijelu parka smo, osim postavljanja zaštitne ograde i posebnog mobilijara za igru pasa, također stavili ulaznu kapiju, osam parkovskih klupa, dvije korpe za otpatke, te dvije korpe za pseći izmet, odnosno sve ono što jedan park za pse treba da ima. Kako ovaj park spada u javne zelene površine, održavanje ovog prostora je u obavezi preduzeća „Park“. Osim ove, imamo još sedam utvrđenih lokacija za formiranje parkova za pse, što će najvjerovatnije biti na programu za realizaciju u budžetu za narednu godinu, objasnila je Đenita Bogunić-Kešelj iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar.

Općina Centar je za realizaciju pomenutog projekta izgradnje „parka za pse“ na površini od gotovo 1.200 metara kvadratnih, izdvojila oko 24.000 KM. Prilikom obilaska ove lokacije načelnik Ajnadžić je razgovarao sa vlasnicima pasa koji su izveli svoje ljubimce u šetnju i koji su pohvalili ovakav projekat. Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić predstavnicima Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar i KJKP „Park“ dao nalog da se na ostalim dijelovima zelene površine u parku kod Druge gimnazije postave table sa informacijom da je kućne ljubimce moguće izvoditi samo na prostoru novog „parka za pse“.  

- OGLAS -

Današnjem obilasku su osim predstavnika stručnih službi Općine Centar, također prisustvovali savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić i Osmo Babić, kao i predstavnici mjesnih zajednica „Džidžikovac-Koševo I“ i „Koševo II“, te Nenad Radović u ime KJKP „Park“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA