Vijesti
Kina: Šest kineskih zdravstvenih radnika umrlo od Corona virusa Prošlosedmična smrt doktora Li Wenlianga, koji je pokušao rano upozoriti vlasti na virus, izazvala je tugu i bijes u javnosti.
#

Kineski zvaničnici objavili su novi bilans za zdravstvene radnike zaražene novim Corona virusom, usred zabrinutosti zbog nedostatka zaštitne opreme.

Šest zdravstvenih radnika je umrlo, a 1.716 je zaraženo virusom COVID-19, kazali su zvaničnici, prenosi BBC.

Prošlosedmična smrt doktora Li Wenlianga, koji je pokušao rano upozoriti vlasti na virus, izazvala je tugu i bijes u javnosti.

Za sada je poznato da je više od 1.300 ljudi umrlo od virusa. Posljednje brojke pokazuju 122 nova smrtna slučaja u Kini, što znači da je broj umrlih 1.381.

Ukupni broj zaraženih povećan je  na 63.922 slučaja, prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je u utorak da nije došlo do većeg pomaka u postotku smrtnosti ili jačine virusa, uprkos porastu broja zaraženih u pokrajini Hubei, epicentru bolesti.

Do porasta u Hubeiju je došlo jer su oni počeli koristiti širu definiciju za dijagnosticiranje ljudi, rekao je Mike Ryan, šef programa SZO za vanredne slučajeve u zdravstvu.

Također nije bilo značajnog porasta broja zaraženih slučajeva izvan Kine.

Zeng Yixin, potpredsjednik kineske nacionalne zdravstvene komisije, rekao je dasu u Wuhanu, gdje je epidemija počela, zaražena 1.102 medicinska radnika, te još 400 u drugim dijelovima pokrajine Hubei.

Kazao je da se broj zaraženih među zdravstvenim radnicima povećava.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.