Vijesti
Kina traži izvinjenje danskog lista zbog karikature o virusu Kineska ambasada u Kopenhagenu zatražila je od najtiražnijeg danskog lista da se izvini zbog karikature o novom koronavirusu, koju smatraju uvredom za Kinu.
#

Karikatura prikazuje kinesku zastavu sa simbolima koji liče na virus na mjestu gdje bi trebalo da budu zvijezde, a glavni urednik lista Julands-Posten rekao je da nisu imali namjeru da ismijavaju ili da se rugaju Kini.

"Ne možemo da se izvinimo ako smatramo da nismo uradili ništa loše", rekao je urednik, koji da su u pitanju kulturološke razlike. Kineska ambasada je izrazila snažno negodovanje i ocijenila da je karikatura, koja je izašla u štampanom izdanju lista u ponedjeljak, uvreda za Kinu, javio je AP

Kako su naveli, karikaturom su autori i urednici prešli donju liniju civilizovanog društva i etičke granice slobode govora, uvrijedivši ljudsku savjest.

Kina je potvrdila da je od koronavirusa umrlo 106 građana, a da je zaraženo više od 4.500 ljudi.

Danski list Julands-Posten je 2005. godine objavio 12 karikatura proroka Muhameda, što je izazvalo negodovanje širom islamskog svijeta, budući da oni smatraju da prorok Muhamed ne bi trebalo da bude prikazan ni na koji način, podsjeća agencija.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.