Vijesti
Kina želi razmatranje globalnog odgovora na pandemiju Kina se ranije protivila pozivima za takvom istragom iz Washingtona i Canberre, ali je Xi danas nagovijestio da će Peking biti sklon da prihvati nepristrasnu istragu.
# Fena

Kina podržava sveobuhvatno razmatranje globalnog odgovora na pandemiju COVID-19  predvođenog Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) nakon što se virus koji izaziva bolest stavi pod kontrolu, izjavio je u ponedjeljak kineski predsjednik Xi Jinping.

Xijevi komentari u video obraćanju Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uslijedili su nakon što je rezolucija koju su predložile Evropska unija i Australija stekla međunarodnu podršku. U pandemiji je širom svijeta preminulo više od 310.000 ljudi.

Kina se ranije protivila pozivima za takvom istragom iz Washingtona i Canberre, ali je Xi danas nagovijestio da će Peking biti sklon da prihvati nepristrasnu istragu.

- Kina podržava sveobuhvatnu procijenu globalnog odgovora na epidemiju nakon što globalna epidemija bude stavljena pod kontrolu, sumiraju se iskustva i ublaže se manjkavosti. Takav rad treba naučni i profesionalni stav i treba biti pod vodstvom WHO; a preincipi objektivnosti i poštenja trebaju se poštovati - poručio je Xi skupštini.

Xi je ponovio kinesku odbranu svojih akcija kada je epidemija COVID-19 izbila u zemlji i kazao je da je Kina otvorena i transparentna i da je djelovala brzo u diobi informacija o bolesti.

Također je obećao finansijsku pomoć od dvije milijarde dolara tokom naredne dvije godine koja bi pomogla u bavljenju s COVID-19, posebno zemljama u razvoju. Kina će također proizvesti vakcine za COVID-19 koje je sama razvila, kao javno dobro koje će pomoći u naporima borbe protiv pandemije, kazao je.

Peking će sarađivati su Ujedinjenim nacijama na uspostavi globalnog humanitarnog središta u Kini za odgovor na pandemiju i pomoći će u uspostavi takozvanih zelenih koridora kako bi se ključne robe kretale brže širom svijeta, saopćio je Xi, preniosi Reuters.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.