Vijesti
Kineske vakcine protiv Covida-19 na tržištu možda već u novembru Vakcine protiv koronavirusa koje se razvijaju u Kini mogle bi biti spremne za javnost već u novembru, rekao je dužnosnik povezan s kineskim centrom za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).
# Agencija

Vakcine protiv koronavirusa koje se razvijaju u Kini mogle bi biti spremne za javnost već u novembru, rekao je dužnosnik povezan s kineskim centrom za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC). 

Kina ima četiri vakcine protiv Covida-19 u završnoj fazi kliničkog ispitivanja. Najmanje tri od njih već je ponuđeno najizloženijim službama.

Treća faza odvija se glatko i vakcine bi mogle biti spremne za javnost u novembru i decembru, rekla je glavna stručnjakinja CDC-a za biosigurnost Guizhen Wu u intervjuu za državnu televiziju u ponedjeljak.

Wu, koja je rekla da nije osjetila nikakve abnormalne simptome proteklih mjeseci nakon uzimanja eksperimentalne vakcine u aprilu, nije precizirala o kojoj se vakcini radi.

Odjel državnoga farmaceutskog diva kineskoga National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i Sinovac Biotech razvijaju tri vakcine u sklopu državnog programa.

Četvrta vakcina protiv Covida-19 razvija CanSino Biologics i njena upotreba u kineskoj vojsci odobrena je u junu.

Sinopharm je rekao u julu da bi njegova vakcina mogla biti spremna za javnu upotrebu do kraja godine nakon zaključenja ispitivanja u trećoj fazi.

Svjetski proizvođači natječu se u razvijanju učinkovite vakcine protiv virusa od kojeg je umrlo više od 925.000 ljudi.

Vodeći zapadnjački proizvođači lijekova obećali su ranije ovaj mjesec da će se držati standarda naučnih ispitivanja i odbiti svaki politički pritisak da se ubrza proces.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.