Vijesti
Kineski naučnici tvrde da je vakcina protiv koronavirusa na putu Kineski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti počeo je da razvija vakcinu protiv virusa korona novog tipa 2019-nCoV, koji izaziva upalu pluća, objavio je China Daily.
#

Kineski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti počeo je da razvija vakcinu protiv virusa korona novog tipa 2019-nCoV, koji izaziva upalu pluća, objavio je China Daily.

U izveštaju se ističe da su naučnici centra uspješno izolovali virus i da rade na tome da izaberu pravi soj virusa za proizvodnju vakcine.

"Istraživanje i razvijanje vakcine za novi virus korona, koji je izazvao širu epidemiju u Kini je na putu", izjavio je za list Su Venbo, direktor Instituta za kontrolu virusnih oboljenja pri tom centru.

Kineske vlasti obavijestile su 31. decembra Svjetsku zdravstvenu organizaciju o izbijanju epidemije pneumonije nepoznatog porekla u gradu Vuhan, velikom trgovačkom i industrijskom centru sa 11 miliona stanovnika.

Patogen, virus korona 2019-nCoV, identifikovan je 7. januara. Svjetska zdravstvena organizacija priznala je epidemiju kao nacionalnu vanrednu situaciju u Kini, ali do sada nije proglasila globalno vanredno stanje.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.