Vijesti
Kineski Sinovac i Sinopharm razmatraju miješanje vakcina s drugim proizvođačima Kineski proizvođači vakcina razmatraju miješanje vakcina kako bi poboljšali zaštitu od bolesti COVID-19.
#

 

Kompanije Sinovac i Sinopharm, koje su zajedno izvezle više stotina miliona doza u svijet, razmatraju miješanje svojih s vakcinama drugih proizvođača.

Šef kineskog Centra za kontrolu bolesti Gao Fu izjavio je ranije ovog mjeseca da postojeće vakcine nude nisku zaštitu protiv koronavirusa i njihovo miješanje je jedna od strategija koja se razmatra kako bi se povećala efikasnost.

Poboljšanje efikasnosti

Kasnije je objasnio kako je generalno govorio o poboljšanju efikasnosti vakcine.

Kineska nacionalna biotehnološka grupa ima plan za buduću “sekvencijalnu upotrebu” svojih vakcina, izjavio je u srijedu Li Meng, zadužen za međunarodnu saradnju kompanije

Kompanija, koja je podružnica državnog Sinopharma, napravila je dvije inaktivirane COVID-19 vakcine i treću koja je u fazi kliničkih ispitivanja.

Sinovac, privatna kompanija sa sjedištem u Pekingu, također je saopštila da su izvršili preliminarne razgovore sa istražiteljima, uključujući kineski Centar za kontrolu bolesti, o kombinovanju njihove vakcine CoronaVac s drugima.

Sekvencijalna imunizacija

“Sekvencijalna imunizacija znači miješanje različitih vakcina i to je strategija koja bi mogla povećati stopu efikasnosti”, pojasnila je Ashley St. John, imunolog iz Medicinske škole Duke-NUS u Singapuru.

Kineska vakcina Sinovac, kako su pokazala klinička ispitivanja u Brazilu, ima učinkovitost nešto veću od 50 posto, dok su dvije vakcine Sinopharma pokazale učinkovitost od 79 i 72 posto.

Ova praksa se razmatra i u drugim zemljama. Britanski naučnici proučavaju kombinaciju vakcina AstraZeneca i Pfizer.

Nekoliko zemalja EU, poput Danske, Finske, Francuske i Njemačke je odlučilo kombinovati vakcine.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.