6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Boris Johnson okuplja tim za Brexit

Johnson ulazi u Downing Street u jednoj od najkritičnijih faza u poslijeratnoj britanskoj istoriji – Ujedinjeno Kraljevstvo je podijeljeno oko Brexita i oslabljeno je trogodišnjom političkom krizom nakon referenduma o britanskom napuštanju EU.

Njegovo obećanje da će revitalizirati zemlju i realizirati Brexit do 31. oktobra ili će uništiti političku karijeru, postavlja Ujedinjeno Kraljevstvo na put suočavanja s EU i gura zemlju ka mogućoj ustavnoj krizi i prijevremenim izborima.

– Poput posrnulog diva, mi ćemo se uzdići i osloboditi se spona sumnje u sebe i negativnosti – izjavio je Johnson (55) u utorak nakon što je pobijedio na izborima unutar Konzervativne stranke.

- OGLAS -

– Revitalizirat ćemo zemlju. Realizirat ćemo Brexit do 31. oktobra i iskoristit ćemo sve prilike koje nam donosi ovaj novi duh – kazao je. 

Danas će se desiti kombinacija tradicionalne britanske političke koreografije i realpolitike, imenovanjem nove vlade.

Premijerka Theresa May napustit će Downing Street nakon tri godine provedene na čelu vlade koje su bile obilježene krizom oko Brexita. Ona će potom posjetiti Buckinghamsku palatu kako bi zvanično predala ostavku kraljici Elizabeti.

Johnson če nakon toga biti primljen u audijenciju kod kraljice koja će zatražiti od njega da formira vladu. Njegova zvanična titula će biti “premijer i prvi lord trezora”.

On će ući u Downing Street u popodnevnim satima i očekuje se da održi govor prije nego što imenuje ključne ministre u svojoj vladi – imena koja bi mogla dati nagovještaj kako će se on baviti Brexitom, najbitnijom britanskom odlukom u proteklih nekoliko decenija.

– Boris će stvoriti vladu koja pokazuje sve talente unutar stranke i koja istinski odražava savremenu Britaniju – izjavio je izbor blizak Johnsonu, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA