15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

NAFF: Publiku zaintrigirao film ‘Un travel’ iz Srbije

Druge večeri ovogodišnjeg, četrnaestog izdanja Festivala animiranog filma – NAFF 2019. čije se projekcije održavaju u Neumu i Mostaru, prikazano je 13 filmova u natjecateljskom programu.
Posebnu pažnju privukao je film “Un travel”, autora Ane Nedeljković i Nikole Majdak iz Srbije. Film govori o lokal-patriotizmu, turizmu i emigraciji. Središnji lik filma je djevojčica koja živi u sivom, izoliranom selu, zatvorenom velikim zidom. Nikada nije nigdje putovala, ali cijelog života je sanjala da ode u savršeni svijet zvan “inostranstvo”.

Festival, koji donosi 58 filmova u natjecateljskom dijelu programa i 18 filmova u Panorama programu, završava se 4. srpnja svečanom dodjelom nagrada, priopćili su organizatori.

Ove godine jedan od članova stručnog žirija na NAFF-u je Ivo Raič. Riječ je o grafičkom dizajneru koji živi i radi u Zagrebu. Idejnog tvorca Festivala Jurinka Rajiča poznaje dugi niz godina, ali obaveze, kako kaže – nisu dozvolile da ranije bude na NAFF-u. Iako živi u Zagrebu, u Neumu provodi dosta vremena, a od 1997. godine ovaj grafički dizajner ima i status slobodnog umjetnika. Kada priča konkretno o filmovima, tu ističe ideju kao nešto od posebne važnosti.

- OGLAS -

– Meni je važna ideja i poruka filma. Ali sama ideja nije dovoljna ako se film dobro ne realizira. Likovnost je naravno važna, ali nije presudna. S obzirom da je ovo festival animiranog filma, onda su, mislim, animacija i ideja važniji od likovnosti. Dobra ideja je kroz povijest pokazala da su veliki broj Oscara dobili filmovi koji su imali dobru poruku i bili su dobro animirani – kazao je Rajič.

Po njegovim riječima, animacija koja se primjenjuje u industriji nije toliko raširena u Hrvatskoj. Međutim, postoje mladi ljudi i bendovi koji rade muzičke spotove s animacijom i to prilično kvalitetno, jer se radi sa srcem, dodaje Rajič te naglašava kako je u svakom poslu ipak najvažnija predanost.

Uz grafički dizajn, Raič se bavi slikarstvom i kaligrafijom. Voditelj je slikarske kolonije u Vinariji Krauthaker i stalni je sudionik slikarske kolonije vinorella u Vinariji Katunar na Vrbniku. Sudjelovao je na više likovnih kolonija, nekoliko skupnih i nekoliko samostalnih izložbi. Ove godine na NAFF-u ima zahtjevnu i odgovornu ulogu jednog od članova žirija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA