Vijesti
Kolumbija i Brazil zajedno u borbi protiv pandemije Kolumbija i Brazil zajednički će povećati vojnu prisutnost duž njihove amazonske granice i razmjenjivati informacije kako bi suzbili sve veći broj slučajeva koronavirusa na tom području, izjavio je u petak kolumbijski predsjednik Ivan Duque.
# AFP

Kolumbija i Brazil zajednički će povećati vojnu prisutnost duž njihove amazonske granice i razmjenjivati informacije kako bi suzbili sve veći broj slučajeva koronavirusa na tom području, izjavio je u petak kolumbijski predsjednik Ivan Duque.

Niz mjera dogovoren je tijekom virtualnog sastanka kolumbijskih ministara zdravlja, obrane i vanjskih poslova s brazilskim dužnosnicima, rekao je Duque.

Brazilska država Amazonas još je u travnju upozorila da joj je zdravstveni sustav pretrpan zbog pandemije, da su zauzeti su svi raspoloživi kreveti i ventilatori.

Preko granice, u Kolumbiji u istoimenoj pokrajini Amazonas, koja ima samo 66.000 stanovnika, zabilježeno je oko 1000 slučajeva koronavirusa i najmanje 30 smrtnih slučajeva.

Kolumbija je već uvela stroge karantenske mjere u pokrajini, zahtijevajući od ljudi da ostanu kod kuće.

"Već smo pojačali vojnu prisutnost na granici u provinciji Amazonas. Sada će se vlasti u Brazilu pridružiti tom naporu kako bismo imali kontrolu i poseban nadzor nad svim neformalnim prijelazima", rekao je Duque tijekom noćnog televizijskog prijenosa.

Dvije zemlje uspostavile su protokole za svakodnevne komunikacije i sustav za koordinaciju s lokalnim vlastima duž granice, dodao je Duque.

Ukupno su u Brazilu zabilježena 218.223 potvrđena slučaja koronavirusa i 14.817 smrtnih slučajeva. Po podacima brazilskog ministarstva zdravstva, u petak je potvrđeno 15.305 novozaraženih i 824 smrtnih slučajeva.

Kolumbija ima više od 14.200 slučajeva i više od 540 smrti.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.