7 C
Sarajevo
25.04.2024

Reakcije iz svijeta na iranski napad na američke baze

Svjetske vlade sa zabrinutošću su reagirale na nove informacije iz Iraka, gdje je iranska Revolucionarna garda raketama napala dvije američke baze.

Revolucionarna garda je navela da će u slučaju američkog odgovora uslijediti još žešći udari.

Prema Iranskoj državnoj televiziji, u napadu je ubijeno najmanje 80 “američkih terorista”, uz napomenu da nijedan od 15 ispaljenih projektila nije presreten.

- OGLAS -

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da će u srijedu ujutro po lokalnom vremenu dati izjavu o napadima.

Evropska komisija pozvala je na hitno okončanje upotrebe oružja u sukobu Irana i Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku, a sve strane da ulože napore da se obnovi dijalog.

“Upotreba oružja mora da prestane sada, da bi se pružio prostor za dijalog”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Obnova dijaloga

Ona je pozvala sve da učine napore da se obnovi dijalog.

Također je navela da EU “neće štedjeti napore” u pokušajima da održi živim nuklearni sporazum sa Iranom, prenosi Tanjug agenciju AP.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell pozvao je sve strane koje su doprinijele porastu tenzije da se uzdrže od vojnih akcija.

“Najnoviji raketni napad na zračne baze u Iraku koje koriste SAD i koalicione snage, među kojima i Evropljani, još jedan je primjer eskalacije i povećanja konfrontacije. Ni u čijem interesu nije da se spirala nasilja zahukta”, rekao je Borrell.

On je pozvao iranskog ministra vanjskih poslova Javada Zarifa u Brisel gdje će šefovi diplomatija zemalja EU-a organizirati specijalni sastanak povodom aktuelne krize u petak.

Japan šalje ratne brodove

Njemačka je osudila iranske raketne napade na dvije baze u Iraku koje koriste američke snage, koje je ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer nazvala agresijom.

Njemačka vlada osuđuje ovu “agresiju na najoštriji mogući način”, prenosi Tanjug.

Kramp-Karrenbauer je za televiziju ARD rekla da je sada “posebno na Irancima da ne podstiču dalju eskalaciju”.

Dok tenzije rastu, vlade mnogih zemalja pozivaju na povratak za pregovarački sto te razmatraju da povuku svoje državljane iz opasne zone.

Japan je pozvao sve strane da preduzmu sve mjere u nastojanju da se tenzije spuste.

Očekuje se da premijer Shinzo Abe otkaže posjetu Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanu predstojećeg vikenda.

Japan će u Zaljev poslati ratne brodove, kako bi čuvali japanska plovila i tankere koji se kreću tom regijom.

Nakon napada, australski premijer Scott Morrison rekao je da su vojnici te zemlje, kojih je oko 300, i diplomatsko osoblje u Iraku sigurni.

Filipini su naredili svojim državljanima da napuste Irak, objavio je ministar vanjskih poslova te zemlje.

‘Mora se vratiti diplomatija’

Prema tom ministarstvu, u Iraku radi oko 1.600 državljana Filipina, a više od polovine je u kurdskoj regiji na sjeveru zemlje, dok su ostali smješteni u američke i druge objekte u Bagdadu.

Brodu obalne straže koji su Filipini kupili od Francuske, a koji je na putu ka Pacifiku, naređeno je da krene ka Omanu i Dubaiju, kako bi pomogao filipinskim državljanima koji žele otići.

Pakistan je objavio saopćenje u kojem je savjetovao svojim državljanima koji planiraju putovati u Irak da preduzmu “maksimalne mjere opreza”, dok je Indija svojim državljanima preporučila da do daljnjeg ne putuju u tu zemlju.

Novozelandski premijer Winston Peters izrazio je zabrinutost zbog eskalacije neprijateljstva između Irana i SAD-a.

“Sada je vrijeme za suzdržavanje i deeskalaciju. Mora se vratiti diplomatija”, rekao je Peters, koji je dodao da je osoblje iz njegove zemlje sigurno.

U Iraku se nalazi pedeset vojnika sa Novog Zelanda.

Slovenija povlači vojnike

Slovensko ministarstvo odbrane u srijedu ujutro je saopštilo da će povući svojih šest vojnika koji su sa koalicijskim snagama sudjelovali u obuci iračke vojske,m uz napomenu da su u vrijeme napada svi bili u skloništu.

Izvlačenje će, kako se dodaje, biti izvedeno zajedno sa evakuacijom njemačkih vojnika koji se tamo nalaze u istoj misiji.

Ministar vanjskih poslova Slovenije Miro Cerar pozvao je sve strane na smanjenje napetosti, te je dodao da će sudjelovati na vanrednom ministarskom sastanku članica EU-a u petak na kojem će članice uskladiti svoje djelovanje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA