Vijesti
Kraj karantene – zdravi smiju napustiti teško pogođeni Wuhan Grad u kojem je izbila pandemija konačno nastavlja život
# Agencija

Konačno! U Wuhanu je završila karantena koja je trajala dva i pol mjeseca i zbog koje stanovnici grada, naravno oni zdravi, mogu napustiti grad i nastaviti sa svim ekonomskim aktivnostima. Vlasti su u gradu tjednima popuštale ograničenja i od sutra u ponoć svim zdravim ljudima dopušteno je da napuste grad. Iznimka su tek neka naselja gdje su se nedavno pojavili asimptomatski pacijenti.

Izlazak svaka dva dana

Wuhan, koji broji 11 milijuna stanovnika, bio je epicentar pandemije koronavirusa. Iako se ne zna kako je točno epidemija izbila, u Wuhanu je uvedena potpuna karantena 23. siječnja. Bila je ona mnogo stroža od primjerice hrvatske: kineski su gradovi podijeljeni u stambena naselja, a stanovnici Wuhana nisu smjeli napustiti ono u kojem žive. U nekim dijelovima grada samo je jedna osoba mogla napustiti kućanstvo svaka dva dana kako bi nabavila namirnice. Mnogi su stanovnici ostali u svojim domovima dulje od 60 dana.

Kao i drugdje u Kini, morali su koristiti aplikacije na mobitelima na kojima bi dobili kodove prema svom zdravstvenom statusu. Zeleni je kod značio da su zdravi i, kako su pojedine mjere popuštale, tako su mogli dobiti dozvolu da privremeno napuste svoje naselje.

Od sutra u ponoć ljudi će moći napustiti Wuhan zračnim, morskim ili cestovnim putem, a praktički sve tvrtke koje su dosad imale privremenu zabranu poslovanja mogu nastaviti s radom.

U gradu je zabilježeno 61 posto od 81 tisuće ukupno zaraženih u Kini. No, u posljednja dva tjedna zabilježena su samo dva slučaja novozaraženih osoba. Mnogi su zbog toga pohvalili Kinu koja je uspjela suzbiti opasni virus brže od drugih zemalja, ali drugi su kritizirali vladu zbog prevelikih ograničenja ljudskih prava. Kontroverzne su bile i spomenute aplikacije na mobitelima.

Gospodarstvo je u gradu potpuno stalo na neko vrijeme, a neki stanovnici misle da ni zaraza nije prošla. Zbog toga mnogi u Wuhanu, od kojih neki mjesecima nisu napustili svoje stanove, ipak izlasku na ulice pristupaju više oprezno nego euforično.

– Kada sam čula da dolazi kraj karantene, nisam se osjećala posebno sretnom. Bila sam zapravo anksiozna. Postoje mnoge stvari koje još treba riješiti: zaposlenost, hoće li pacijenti imati dugoročne posljedice i kako ćemo se sjećati onih koji su umrli – rekla je za Reuters feministička aktivistica Guo Jing iz Wuhana. Ona je isto tako za britanski Guardian napisala kolumnu o tomu kako se osjećala kada je dobila dozvolu da 31. ožujka napusti svoje naselje na dva sata.

“Ne želimo propagandu”

“Šetala sam se pokraj rijeke. Malo sam zastala, ali zatim sam povikala: ‘Ahhh!’ Dva su mi se glasa pridružila. Jedan je od njih povikao tri puta. Svi smo bili predugo zatočeni. To nas je gušilo”, napisala je Guo Jing.

S druge strane, anonimni stanovnik grada za Deutsche Welle je rekao kako od vlasti ne želi čuti o “velikoj pobjedi” nad virusom, već o greškama koje je napravila u posljednja dva mjeseca i kako ih misli spriječiti u budućnosti.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.