17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Hoće li nova Vlada KS danas biti potvrđena? Moguće izmjene prijedloga ministara

Zaključak je Kolegija Skupštine KS koji je dopunio dnevni red ove sjednice i sa Prijedlogom odluke o izboru predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova stalnih radnih tijela SKS te sa Prijedlogom Odluke o izmjeni Odluke o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Odbora za javna priznanja Skupštine KS.

Kandidat za premijera Kantona Sarajevo Mario Nenadić 19. februara je dostavio Skupštini KS-a izmijenjeni prijedlog kandidata za ministre u Vladi KS, a u novom sazivu je SDA dobila sedam ministarstva, SBB tri, a DF dva ministarstva.

Za ministricu pravde i uprave predložena je Mersa Kustura (SDA), za ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić (SDA), za ministricu komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč (SDA), za ministra saobraćaja Adi Kalem (SDA), za ministra finansija Jasmin Halebić (SDA), za ministra kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović (SDA), a za ministra za boračka pitanja Senad Hasanspahić (SDA).

- OGLAS -

SBB je u Vladi KS predložio Ismira Jusku za ministra unutrašnjih poslova, Anisa Krivića za ministra obrazovanja, nauke i mladih te Jasnu Agić za ministricu rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica.

Ministri DF-a u Vladi KS trebali bi biti Rusmir Mesihović u svojstvu ministra zdravstva i Draško Jeličić u svojstvu ministra privrede.

Na istoj sjednici , kako je ranije utvrđeno, naći će se Prijedlog Budžeta KS za 2020. godinu, Zakon o njegovom izvršavanju te Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje KS.

Nakon posljednjih dešavanja u SDA, tačnije objavljivanja snimka u vezi s izborom predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, zastupnik SDA Aljoša Čampara najavio je da dva ministra predložena za Vladu KS, a koja se pominju u snimku, “ne mogu biti ministri jer se predstavljaju kao dužnici pojedincu tj. onome koji sebe predstavlja ‘prvim do Bakira’ i koji tvrdi da ministri moraju raditi po njegovom nalogu”.

“Ministri postoje da bi radili za dobrobit građana, a ne da bi bili ‘sluge’ pojedincima”, naveo je Čampara.

Čampara se protivi imenovanju ministra kulture i sporta Emira Hadžihafizbegovića (SDA) i ministra za boračka pitanja Senada Hasanspahića (SDA) koji se spominju u snimku.

Međutim, kako N1 nezvanično saznaje, nakon afere moguće su izmjene prijedloga ministara.

Sporni snimak je ovih dana objavio član SDA Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad u Sarajevu, a odnosi se na navodno korupciono djelovanje potpredsjednika SDA Asima Sarajlića, odnosno na pokušaj kupovine glasova za izbor predsjednika Kantonalnog odbora te stranke.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA