12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Stoltenberg: NATO je aktivan, agilan i prilagodiv

Sjevernoatlantski savez (NATO) je aktivan, agilan i prilagođava se novim okolnostima, izjavio je u srijedu generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg, prenosi Anadolu Agency (AA). 

“NATO je najuspješniji savez u historiji jer smo bili u stanju da se iznova mijenjamo kada se svijet mijenja”, kazao je Stoltenberg uoči sastanka s liderima članica NATO-a koji su se okupili u Londonu na dvodnevnom samitu povodom obilježavanja 70. godišnjice osnivanja organizacije.

O protivljenju Turske novom odbrambenom planu NATO-a za Baltik, Stoltenberg je kazao da je uvjeren kako će se iznaći rješenje za “ažuriranje revidiranih planova odbrane”.

- OGLAS -

“Imamo planove za zaštitu svih saveznika NATO-a, uključujući, naravno, baltičke zemlje i Poljsku. I više od toga, imamo ne samo planove, već i snage. I prvi put u našoj historiji imamo trupe raspoređene u baltičkoj regiji”, dodao je Stoltenberg.

Istakao je da je razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i da rade na rješavanju tog pitanja. 

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je prošle sedmice da “NATO mora djelovati na način koji će udovoljiti brizi svih”.

Turska se protivi planu NATO-a za Baltik sve dok Savez ne prizna prijetnje s kojima se zemlja suočava od terorističke grupe YPG/PKK duž njene južne granice sa Sirijom.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA