3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Broj zaraženih i umrlih sve veći: Naučnici pokušavaju utvrditi da li je virus prešao sa životinje na čovjeka? (FOTO)

Gao Fu, ravnatelj Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i član Kineske akademije znanosti, rekao je novinarima kako se pretpostavlja da je virus potekao s tržnice u gradu Wuhanu u središnjoj Kini, odakle je mutirao i postao prenosiv s čovjeka na čovjeka.

“Iz dosad poznatih podataka izvor virusa je divlja životinja prodana na tržnice morskim plodovima”, rekao je Gao.”Virus divlje životinje postupno mutira”, rekao je.

A prema novoj znanstvenoj analizi, vrste zmija kineski ili tajvanski krait i kineska kobra mogle bi biti originalni izvor koronavirusa, pišu Scientific American, CNN i drugi mediji.

- OGLAS -

Znanstvenici utvrdili da je virus genetski najsličniji onome nađenom kod zmija

Naime, znanstvenici u Kini su uspjeli utvrditi točni genetski kod virusa, nakon čega su upotrijebili mikroskope da bi ga fotografirali.

Voditelj istraživanja Wi Ji i kolege sa Sveučilišta u Pekingu usporedili su genom pet uzoraka novog virusa sa sličnim virusima iz niza životinjskih vrsta. Utvrdili su da je virus sličan onome nađenom kod šišmiša, ali da je ipak najsličniji onome nađenom kod zmija. 

“Rezultati izvučeni iz naše analize sekvence sugeriraju prvi put da je zmija najvjerojatniji životinjski rezervoar (virusa)”, napisali su ovi znanstvenici u svom izvještaju.

A zmije su se, prema ovoj teoriji, mogle zaraziti virusom od šišmiša koji se također prodaju na tržnici u Wuhanu, sada zatvorenoj, i mnogim sličnim “mokrim tržnicama” diljem ove mnogoljudne zemlje.

Kako smo već pisali, u nekim dijelovima Kine, unatoč službenim zabranama, neke životinje poput majmuna, mladunaca miševa i magaraca jedu se dok su još žive jer se sirovo meso živih životinja u tradicionalnoj kineskoj medicini smatra osobito zdravim.

Ono što je iz sanitarne perspektive također problematično je inzistiranje mnogih Kineza na konzumaciji svježe zaklanog umjesto smrznutog mesa, jer takav način konzumacije itekako otežava iskorjenjivanje zaraza kao što su ptičja gripa, svinjska gripa i novi koronavirus.

U međuvremenu se na društvenim mrežama i nekim medijima pojavila i pomalo uznemirujuća snimka juhe od šišmiša, što je potaknulo spekulacije da bi upravo ova kineska “delikatesa” mogla biti izvor opasne zaraze.

“Mokre tržnice” na kojima se prodaje i kolje sve živo

Osim zmija i šišmiša, na takvim se tržnicama mogu naći i cibetke, ptice, zečevi, reptili, štakori, lisice, deve čak i majmuni, kao i obična stoka, perad i morski plodovi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA