12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Stranka Zelenskog osvojila većinu mandata u ukrajinskom parlamentu

 

Izborna komisija je danas navela da je na osnovu 98 posto prebrojanih glasačkih listića, stranka Zelenskog “Sluga naroda” dobila 43 posto glasova na izborima za 225 mandata koji se raspodjeljuju po proporcionalom sistemu, dok njeni kandidati vode u trci za 176 od 199 poslaničkih mjesta koja se po većinskom sistemu biraju u pojedinačnim biračkim okruzima.

Na izborima održanim u nedjelju, drugo mjesto zauzela je stranka tajkuna Viktora Medvedčuka, jednog od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, koja je dobila 13 posto glasova po proporcionalnom sistemu i 19 od 199 mandata po većinskom.

Zelenski, koji je u maju stupio na dužnost, obećao je borbu protiv korupcije i da će mu jedan od glavnih zadataka biti okončanje petogodišnjeg rata s proruskim separatistima na istoku Ukrajinje, u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi.

- OGLAS -

Lider predsjednikove stranke “Sluga naroda” Dmitro Razumkov rekao je da će najvažnije mjere novog saziva parlamenta biti ukidanje imuniteta poslanicima od krivičnog gonjenja, uspostavljanje procedura za opoziv šefa države i formiranje agencija za borbu protiv korupcije, nezavisnih i od šefa države i od parlamenta, prenosi Beta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA