5 C
Sarajevo
25.04.2024

Anketa Pulsa predviđa izbornu pobjedu Nove demokratije

Opoziciona Nova demokratija pobijedit će na nedjeljnim izborima s barem osam posto prednosti nad vladajućom Syrizom, i osvojit će uvjerljivu većinu između 155 i 159 mjesta u grčkom parlamentu koji broji 300 pslanika, sudeći po anketi javnog mnijenja agencije Puls za Skai TV.

Anketa je pokazala da će Nova demokratija desnog centra osvojiti 36 posto glasova nasuprot 28 posto za Syrizu, dok će Pokret za promjene lijevog centra (KINAL) osvojiti sedam posto, Komunistička partija Grčke pet posto i i neonacistička Zlatna zora četiri posto glasova. Populistički nacionalisti iz stranke Grčko rješenje i ljevičarska Mera25 zajednički bi mogli osvojiti tri posto glasova dovoljnih da pređu parlamentarni prag, pokazala je anketa. 

U svakom slučaju opozicija će osvojiti većinu od 155 mjesta ukoliko sedam njenih stranaka uđe u parlament, i 159 mjesta u slučaju šestostranačkog parlamenta. U međuvremenu 36 posto ispitanika u anketi tvrdi da bi većinska vlada Nove Demokratije bila trenutno najbolje rješenje za zemlju, nasuprot 15 posto koji bi voljeli da Syriza vlada sama.

- OGLAS -

Jaz između dvije stranke sužen je kada je postavljeno pitanje ko će biti najbolji izbor za premijera, dok je 37 posto podržalo Kyriakosa Mitsotakisa iz Nove demokratije, a 31 posto aktuelnog premijera Alexisa Tsiprasa.

Na pitanje ko će pobijediti na nedjeljnim izborima, 69 posto ispitanika podržalo je Novu Demokratiju a 19 posto Syrizu, dok ih je 87 posto izjavilo da će se pojaviti na izborima i glasati, prenose grčke dnevne novine Ekathimerini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA