10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Procedura za usvajanje djece u BiH: Dug i težak put do dječijeg zagrljaja

Veliki broj djece u Bosni i Hercegovini živi bez roditeljskog staranja, a približno polovina njih odrasta u određenim ustanovama. Samo u Kantonu Sarajevo je u 2018. godini evidentirano ukupno 270 djece bez roditeljskog staranja.

Međutim, kako je u ovoj zemlji sve komplicirano, tako i sam proces usvajanja prate brojne poteškoće. Trenutno je u Kantonalnom centru za socijalni rad evidentirano ukupno 167 podnosilaca zahtjeva za usvajanje.

Izbor potencijalnih usvojitelja

- OGLAS -

Prema riječima direktora Kantonalnog centra Enesa Šabića, postupak usvajanja se ne pokreće zahtjevom za usvajanje koji zainteresirana osoba podnese Centru i u kojem izražava želju za usvajanjem djeteta bez roditeljskog staranja.

Postupak usvajanja se u Centru pokreće onog trenutka kada se na osnovu odredaba Porodičnog zakona Federacije BiH i Uputstva o metodama utvrđivanja podobnosti djeteta i osobe koja želi usvojiti dijete i načinu izrade mišljenja o podobnosti za usvajanje utvrdi da je dijete podobno za usvajanje.

– Nakon što je utvrđeno da je dijete podobno za usvajanje, otvara se predmet usvojenja i pristupa izboru potencijalnih usvojitelja. Odluka o izboru potencijalnih usvojitelja djeteta, za koje je utvrđeno da je podobno za usvojenje, donosi se na osnovu provedenog postupka u kojem je utvrđena podobnost osoba koje žele usvojiti dijete – kaže Šabić.

Potrebna im je toplina doma

Prije donošenja rješenja o usvojenju, Centar bez naknade smješta dijete u porodicu budućih usvojitelja na period od šest mjeseci (adaptacioni period). Za vrijeme trajanja smještaja Centar vrši nadzor kako bi se utvrdilo je li usvajanje u najboljem interesu djeteta.

Nakon isteka perioda od šest mjeseci, ukoliko je protekao uredno, Centar donosi rješenje o usvojenju.

– Tokom 2018. godine u Kantonalnom centru za socijalni rad usvojeno je 11 djece. U prvih šest mjeseci 2019. godine usvojeno je jedno dijete, dok je za troje djece utvrđena podobnost za usvojenje i ona su smještena u potencijalne usvojiteljske porodice na adaptacioni period. Ukoliko adaptacioni period protekne uredno i ukoliko stručni tim utvrdi da je usvojenje od tih porodica u najboljem interesu djece, pristupit će se donošenju rješenja o zasnivanju usvajanja – kazao je Šabić.

Razlike između potpunog i nepotpunog usvajanja

Postoji potpuno i nepotpuno usvajanje djeteta. Razlike između potpunog i nepotpunog usvajanja je sljedeće.

– Potpuno se može usvojiti dijete do 10 godina, dok se nepotpuno može usvojiti dijete do 18 godina

– Potpuno usvojenje je neraskidivo, dok se nepotpuno može raskinuti

– Potpunim usvojenjem se između usvojitelja i njegovih srodnika s jedne strane i usvojenika i njegovih potomaka sa druge strane zasniva neraskidiv odnos srodstva jednak krvnom srodstvu, dok se nepotpunim usvojenjem ne utječe na prava i dužnosti usvojenika prema njegovim roditeljima i drugim srodnicima

“U Dječijem domu „Bjelave“ u Sarajevu trenutno je smješteno 102 djece uzrasta od novorođenčadi do 23 godine. Od 2014. do 2018. godine usvojeno je 27 djece, a u ovoj godini je jedno dijete otišlo na adaptacioni period do usvojenja. “

Potpuno mogu usvojiti bračni partneri zajednički, maćeha ili očuh djeteta koje se usvaja te vanbračni partneri koji žive najmanje pet godina u vanbračnoj zajednici, dok nepotpuno mogu usvojiti bračni partneri zajednički, jedan bračni partner uz pristanak drugog i maćeha ili očuh djeteta koje se usvaja te osoba koja nije u braku i vanbračni partner koji žive u vanbračnoj zajednici koja traje najmanje pet godina ako za to postoje naročito opravdani razlozi.

Utvrđivanje podobnosti djeteta

Podobnost djeteta za usvajanje utvrđuje se na osnovu analize sljedeće dokumentacije: izvoda iz matične knjige rođenih za dijete, izvoda iz matične knjige rođenih za roditelje, izvoda iz matične knjige umrlih za roditelje (u slučaju da su roditelji umrli), uvjerenja o državljanstvu, socijalne anamneze, pristanka roditelja, staratelja, odnosna staratelja za poseban slučaj, ljekarskog uvjerenja, mišljenja psihologa i pedagoga o podobnosti djeteta za usvajanje te rješenja o stavljanju maloljetnog djeteta pod starateljstvo i imenovanju posebnog staratelja.

Potrebni dokumenti

Podobnost osoba koje žele usvojiti dijete utvrđuje se na osnovu podnesenog zahtjeva za usvajanje, a na osnovu analize priložene dokumentacije: izvoda iz matične knjige rođenih, izvoda iz matične knjige vjenčanih, uvjerenja o državljanstvu, ljekarskog uvjerenja, uvjerenja o nekažnjavanju, da nije pod istragom, da joj nije oduzeta ograničena poslovna sposobnost, da joj nije oduzeto/ograničeno roditeljsko pravo, dokumenata o ličnoj imovini i prihodima, socijalna anamneza o porodičnim i drugim prilikama u kojima živi te nalaza i mišljenja psihologa i pedagoga o podobnosti da se stara o djetetu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA