5 C
Sarajevo
25.04.2024

Brnabić: Tužno što Vučić nije pozvan, Srbija kreće u ofanzivu

U ovom trenutku, to djeluje izuzetno tužno. Vi danas stavljate dnevnopolitičke stvari ispred nepobitne istorije i istorijskih činjenica – rekla je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić za Pink.

Ona je ocijenila da takva revizija istorije, u kojoj se ne vide zemlje i nacije koje su milione ljudi izgubile u borbi protiv antifašizma i kroz istoriju bile antifašisti, ne može da donese ništa pametno u budućnosti.

Brnabić je rekla, međutim, da drugačiji stav ima Lukseburg, jer je kao predsjednica Vlade ona pozvana da bude gost na obilježavanju oslobađanja Luksemburga u Drugom svjetskom ratu.

- OGLAS -

Ocijenila je i da su odnosi u svetu kompleksni, a da Srbija u toj situaciji mora da bude pametna i promišljena.

Takođe je najavila da će tokom septembra imati niz sastanaka sa svetskim zvaničnicima, među kojima je izdvojila zvaničnu posjetu Njemačkoj i razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel.

– Imamo veoma gustu agendu za septembar, to je zajednička diplomatska ofanziva sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem – rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da će 2. septembra otputovati u Švajcarsku, gdje će se sastati sa predsednikom te zemlje, a nakon toga i u Luksemburg, gde će se sastati sa premijerom Gzavijeom Betelom i velikim vojvodom Anrijem.

Potom će 12. septembra prisustvovati sastanku Višegradske grupe u Pragu, a zatim, kako ističe, putuje u Njemačku.

Navodeći da će i predsjednik Srbije imati bilateralne sastanke, te da će govoriti na Generalnoj skupštini UN u septembru, Brnabićeva je rekla da će svi ti događaji biti dobra prilika da se zastupaju interesi Srbije i predstavi sve što je zemlja postigla u prethodnom periodu.

– Očekuje nas teška jesen i teška zima i mi se danas spremamo za to, radimo kako bismo mogli iz svake posjete, sastanka i razgovora da se vratimo sa nečim konkretnim za naše građane – rekla je Brnabićeva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA