10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Reakcije u Hrvatskoj na slom Aluminija: Političari šute, mediji prenose da je propao hronični gubitaš

Jutarnji list piše da je nekoliko minuta nakon ponoći mostarski Aluminij, “industrijski gigant i najveći izvoznik u BiH”, ostao je bez napajanja električnom energijom, što znači propast pogona Elektrolize koji se više nikada neće moći pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje.

– Zadužuju se direktori i rukovoditelji da odmah rasporede radnike sukladno potrebama procedure gašenja, kako bi se pokušalo spriječiti nastajanje neotklonjive štete po zdravlje ljudi i imovinu Društva, navodi se u odluci koju je u utorak navečer potpisao direktor Aluminija Dražen Pandža

Tom odlukom se nalaže svim direktorima, rukovoditeljima i radnicima da se odmah pristupi sukladno Proceduri gašenja proizvodnje.

- OGLAS -

Pandža je nekoliko minuta prije ponoći lokalnim medijima samo kratko potvrdio: – Gotovo je.

Šteta prilikom ovakvog gašenja i eventualno ponovno pokretanje proizvodnje procjenjuje se na stotine milijuna eura. Gubici koje će pretrpjeti više od 900 radnika nekad velike kompanije te stotine kooperanata teško se mogu procijeniti, piše Jutarnji citirajući pojedine portale u BiH.

Aluminij je zapošljavao oko 900 radnika, a kompanija je imala godišnji promet od 320 miliona konvertibilnih maraka, dok je oko 20 posto kapaciteta Luke Ploče bilo vezano uz ovu kompaniju.

Jutarnji navodi da je hrvatska Vlada je suvlasnik 12 posto, a najveći dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici također suvlasnici 44 posto udjela.

Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija”, rekao je kako je žalosno da im se nakon višesatnih blokada nitko od hrvatskih ministara nije obratio.

“Poslali su na nas specijalce koji su nas uz upotrebu sile sklonili s prometnice. Ali ono što je sigurno, nećemo odustati i nećemo ići kućama. Razmišljamo o tome gdje ćemo nastaviti prosvjede u gradu. Hoće li to biti pred nekom hrvatskom institucijom, vidjet ćemo”, rekao je Biokšić, prenosi NET hr.

Ispražnjeni su pogoni u Ljevaonici i Anodama, dok to nije bilo moguće učiniti u pogonima Elektrolize. Zbog složenosti tehnološkog postupka gašenja elektrolitičnih ćelija u kojima se tali metal aluminija iz rude glinice trebala su dva mjeseca i 25 miliona eura za gašenje. Radnici iz ove tvrtke upozorili su kako će se nakon dva i pol sata metal u ćelijama potpuno smrznuti i proizvodnju više nikada neće biti moguće pokrenuti.

Da bi Aluminij radio potrebne su mu velike količine struje, čija je cijena, kao i cijena glinice, na svjetskim burzama porasla, pa je kompanija postala nelikvidna. Inače, proteklih nekoliko godina Aluminij posluje s gubitkom, pa samo Elektroprivredi HZ HB za struju duguje skoro 300 miliona konvertibilnih maraka, podaci su koje je nedavno iznijela Vlada Federacije BiH.

Aluminij je jedan od najvećih potrošača električne energije u BiH. Iz ove firme su isticali kako ne mogu dobiti bankarske garancije za kupovinu sirovina, a ukazuju i na, kako kažu, apsurd da struju moraju kupovati vani, dok domaće kompanije izvoze električnu energiju.

Radnici su posljednjih mjeseci ukazivali na nepovoljne i po Aluminij štetne ugovore prethodnih uprava, čime su se dugovi ove kompanije samo povećavali.

Problemi Aluminija traju najmanje deset godina, a obilježeni su nepovoljnim cijenama, neulaganjem u nove tehnologije i nove proizvodne cikluse te političkim mainacijama. Kompanija je ukupno dužna više od 400 miliona konvertibilnih maraka.

Posljednju godinu dana radnici su na razne načine izražavali svoju zabrinutost, a uprava je skoro uvijek odgovornost prebacivala na najvećeg pojedinačnog vlasnika – Vladu FBiH – koja nije poštovala sporazum iz 2013. godine, a koji je obuhvaćao i kupovinu struje po povoljnijim cijenama.

U posljednjim sedmicam pojavile su se opcije potencijalnih kupaca iz Švicarske i Emirata, ali za sve to sada je prekasno. Radnici su tokom utorka u dva navrata po četiri sata blokirali magistralnu cestu M-17, ali i pored toga nisu dobili niti riječ od političara od kojih su tražili spas.

Aluminij je 2017. godine bio najveći pojedinačni izvoznik iz BiH, a prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH izvezli su skoro 360 miliona maraka (180 milijuna eura), prenose hrvatski mediji, prenosi SB. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA