17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

HDZ BiH: Ovo je udar na život. Sutra sastanak sa menadžmentom, NO i sindikatom!

Za sutra je zakazan sastanak predstavnika HDZ-a BiH sa menadžmentom, Nadzornim odborom i sindikatom Aluminija, saopšteno je iz ove stranke.

Iz HDZ-a BiH napominju da nemogućnost organizacije električne energije Aluminiju predstavlja udar na život kako u cjelokupnoj BiH, tako i u Hercegovini.

“Smatramo kako je trenutno najvažniji zadatak brinuti o radnicima te što prije doći do kratkoročnog, dugoročnog ali i trajnog rješenja. Sutrašnji sastanak s menadžmentom i s novim Nadzornim odborom će dati realnu sliku stanja i ponuditi opcije za rješenje današnje situacije”, navodi se u saopštenju.

- OGLAS -

Iz ove stranke naglašavaju da svi oni koji pokušavaju problemima uposlenika Aluminija praviti kratkoročan politički profit stvaraju nemjerljivu štetu upravo samim radnicima “kojima sada treba razumijevanje, potpora i prije svega pomoć oko rješavanja osnovih životnih problema, a ne politička prepucavanja zarad jeftinih političkih bodova”.

“Vjerujemo kako je samo zajedničkim djelovanjem i preuzimanjem odgovornosti moguće doći do prihvatljivog rješenja”, saopšteno je iz HDZ-a.

Radnici Aluminija održali su danas oko podne sastanak s Upravom Aluminija o budućim potezima. Svi uposleni poslati su na godišnji odmor, a po isteku odmora vjerovatno će im biti uručeni otkazi, kako bi se mogli prijaviti na Zavod za zapošljavanje.

Nakon noćašnjeg isključenja električne energije potpuno je uništeno oko 170 elektrolitskih ćelija i već sada se može govoriti o novih stotinjak ili više miliona maraka štete i najmanje dvije godine do ponovne uspostave rada u preduzeću.

Nakon jutrošnjeg sastanka Uprave “Aluminija” i sindikata tog preduzeća saopšteno je da će firma ići u stečaj, a najavljeni su i novi protesti.

U tom gradu jutros je sumorno, nakon što je noćas, iza ponoći, “Aluminij” isključen sa mreže.

Bez napajanja električnom energijom propao je pogon elektrolize. Kako nam je ranije pojašnjeno, riječ je o izuzetno složenom procesu. Naime, bez električne energije ćelije i anode dolaze u stanje iz kojeg se više ne mogu povratiti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA