7.7 C
Sarajevo
27.04.2024

Umro Pete Frates, pokretač poznatog “Ledenog izazova” (VIDEO)

Umro je Piter Frejts, muškarac koji je pokrenuo takozvani Ledeni izazov (eng. Ice Bucket Challenge) kako bi osigurao finansije za istraživanje i pronalazak lijeka za amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS).

Ovo progresivno neurološko oboljenje koje rezultira paralizom mišića, najčešće pogađa sredovječne osobe, a većina oboljelih premine nakon tri do pet godina od postavljanja dijagnoze.

Frejts se tokom srednje škole aktivno bavio sportom i kasnije postao kapiten svoje bejzbol ekipe na Boston koledžu. Preminuo je u 35. godini, pet godina nakon što je pokrenuo Ledeni izazov. ALS mu je dijagnostikovan 2012. godine

- OGLAS -

“Piter Frejts, suprug i otac, preminuo je okružen svojom porodicom u 35. godini, nakon herojske bitke s ALS-om”, saoštila je juče njegova porodica, a prenosi Independent.

Prikupljene velike svote novca

Kako podsjeća Indeks, procjenjuje se da je u Ledenom izazovu, koji je krenuo iz SAD pod nazivom ALS Ice Bucket Challenge, učestvoval oko 17 miliona ljudi, a video snimke na kojima se poznate osobe zalivaju kantom vode pogledalo je više od 440 miliona ljudi.

Akcija je donijela značajne svote novca udruženjima koja se bore protiv te bolesti. Samo u Velikoj Britaniji, Udruženje za motoričko-neurološke bolesti prikupilo je više od 8,5 miliona funti, a u razdoblju između jula i avgusta 2014. godine, Udruženje ALS je uz pomoć Ledenog izazova u SAD prikupila više od 100 miliona dolara.

Na pitanje o tome gdje je utrošen novac koji je prikupljen Ledenim izazovom, Udruženje je saopštilo da je dio novca potrošen na centre koji nude njegu i podršku oboljelima, dio na hranu i pomagala za oboljele, a dio na edukaciju javnosti i medicinskog osoblja.

Dijelom novca koji je prikupljen sufinansirana su i istraživanja koja se bave uzrocima ALS-a, a u časopisu Science objavljeni su rezultati istraživanja koje su sproveli naučnici s američkog sveučilišta Džon Hopkins.

.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA