5 C
Sarajevo
25.04.2024

Predsjednik Katalonije bit će izveden pred sud

Protiv predsjednika regiona Katalonija Kima Tore (Quim Torra) bit će pokrenut sudski proces zbog nepoštovanja jer tokom izborne kampanje nije uklonio separatističku propagandu iz državnih ureda, saopćeno je danas iz regionalnog suda.

Tokom posljednje predizborne kampanje za nacionalne i lokalne izbore u aprilu i maju regionalni lideri trebali su ukloniti jednostranačke poruke iz državnih ureda. No, Tora je, u znak protesta zbog uhapšenih lidera pokreta za katalonsku nezavisnost, na državnim zgradama ostavio žute trake.

Analitičari navode da bi se on mogao suočiti sa zabranom rada u državnim službama do dvije godine zato što nije poštovao naredbu. Tora je istakao da nije poslušao naredbu jer nije bila u skladu s rezolucijom usvojenom u katalonskom parlamentu, a karakter žute trake može se raznoliko tumačiti.

- OGLAS -

Mnogi politički i civilni lideri koji su bili uključeni u propali pokušaj secesije bogatog regiona prije dvije godine naknadno su uhapšeni i sada čekaju odluku sudova ili su pobjegli iz zemlje u samonametnuti egzil.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA