11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Broj oporavljenih premašio broj novozaraženih u Južnoj Koreji

Južna Koreja je po prvi put od izbijanja epidemije korona virusa u januaru prijavila da ima više oporavljenih od Covid-19 bolesti nego novozaraženih u petak, a ovaj trend pada ulijeva nadu da se usporava širenje bolesti u drugoj najviše pogođenoj zemlji u Aziji, prenosi Fena.

Korejski centar za sprečavanje i prevenciju bolesti (KCDC) zabilježio je 110 novih slučajeva korona virusa u petak u poređenju sa 114 prijavljenih dan ranije, čime je ukupni broj zaraženih u ovoj državi 7.979. Broj smrtnih slučajeva je porastao za pet i iznosi 72 do petka popodne.

U poređenju s tim, 177 pacijenata je pušteno iz bolnice gdje su bili izolirani i liječeni, navodi KCDC, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Ovo je prvi put da je broj oporavljenih osoba premašio broj novozaraženih otkako je Južna Koreja imala prvog pacijenta 20. januara.

Direktor KCDC-a Jeong Eun-kyeong rekao je da očekuje se da će se ovaj trend nastaviti jer će sve veći broj samoizoliranih pacijenata nastaviti oporavljati u narednim danima.

Međutim, zvaničnici su pozvali na oprez nakon što su se u pozivnom centru u prenapučenom dijelu glavnog grada Seula pojavili novi slučajevi infekcija, te u ministarstvu ribarstva sa sjedištem u administrativnom gradu Sejong.

Dosad je najmanje 109 slučajeva zaraze povezano s pozivnim centrom u kompaniji koja upošljava oko 800 radnika. Svi uposlenici su u karanteni i trenutno se testiraju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA