Vijesti
Pandemija napreduje u Americi i Indiji, Europi prijeti drugi val Pandemija covida-19 napreduje na jugu Sjedinjenih Država, u Latinskoj Americi i u Indiji, a Europi prijeti drugi val, gdje je stanovništvo pozvano na oprez.
# EPA

Pandemija covida-19 napreduje na jugu Sjedinjenih Država, u Latinskoj Americi i u Indiji, a Europi prijeti drugi val, gdje je stanovništvo pozvano na oprez.

"U nekim područjima imamo težak problem", izjavio je dr. Anthony Fauci, stručnjak na kojeg se najčešće poziva američka vlada, smjerajući na jug i zapad zemlje. Broj zaraženih je u stalnom porastu.

Zamjenik predsjednika Mike Pence je objavio da je prema posljednjem dnevnom izvješću zaraženo više od 40.000 osoba. 

U Teksasu se zatvaraju noćni klubovi

Teksas, jedna od prvih američkih država koje su otvorile svoja gospodarstva, naredio je u petak zatvaranje noćnih klubova, a u Floridi je zabranjena prodaja alkohola u noćnim klubovima. 

Zaraza napreduje u 30 od 50 američkih država, posebice u najvećima i najnaseljenijima, na jugu i zapadu, u Kaliforniji, Teksasu i u Floridi.

U Floridi je broj zaraženih buknuo u lipnju nakon ukidanja mjera ograničenja. Bolest je pogodila posebice mlade. Prosječna dob zaraženih je 33 godine, prema 65 godina prije dva mjeseca.

Od kada je Kina službeno objavila pojavu bolesti u prosincu ukupno je u svijetu u pandemiji smrtno stradalo najmanje 494.337 osoba, prema podacima AFP-a na temelju službenih izvora u subotu u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Indija ima više od 500.000 slučajeva

U Indiji je zabilježeno više od 500.000 slučajeva zaraze koronavirusom, objavila je vlada u subotu uz rekordnih 18.500 oboljelih u jednom danu.

"Za razliku od Kine, gdje je pandemija bila relativno koncentrirana oko Wuhana i nekoliko drugih gradova, u Indiji je zaraza raširenija i time kompliciranija za zdravstveni sustav", objasnio je javnozdravstveni stručnjak Anant Bhan.

WHO je u petak procijenio da je za razvoj testova, cjepiva i liječenja potrebno više od 30 milijarda dolara, uoči konferencije donatora, a do danas su u tu svrhu obećane 3,4 milijarde. 

U subotu će biti održan virtualni koncert megazvijezda poput Shakire, Coldplaya, Ushera i Justina Biebera kako bi se skupile donacije za medicinska istraživanja covida-19.

U svijetu su zbog pandemije brojne parade ponosa otkazane ili odgođene, a LGBT zajednice predviđaju u subotu online obilježavanje Gay Pride 2020.

Global Pride će biti izravno prenošen na internetu tijekom 24 sata.

Nakon Sjedinjenih Država (124.732 umrlih od više od 2,3 milijuna zaraženih), Brazil bilježi najviše smrtnih ishoda (55.961).

U Argentini, predsjednik Alberto Fernandez je u petak najavio pooštrenje mjera u Buenos Airesu i okolici od 1. do 17. srpnja, dok je u Peruu, drugoj najzahvaćenijoj zemlji Latinske Amerike, za utorak u Limi predviđeno ublažavanje mjera. 

U Europi su stanovnici u iskušenju da okrenu novu stranicu iako prijeti drugi val.

WHO brine ubrzanje zaraze u 11 europskih zemalja. Ukrajina je u petak zabilježila 1109 zaraženih.

 
 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.