11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Agnes Callamard: Saudijska Arabija je odgovorna za ubistvo novinara Khashoggija

“Istraga koju provodi Saudijska Arabija nije uspjela da pokaže lanac komandovanja”, rekla je Callamard u obraćanju u sjedištu UN-a u Ženevi prilikom predstavljanja izvještaja o ubistvu Khashoggija koji je objavljen prošle sedmice.

“Ipak, dokazi prikupljeni tokom istrage pokazuju da ubistvo Khashoggija predstavlja izvansudsko pogubljenje, prisilnu otmicu i eventualno mučenje za što je odgovorna Kraljevina Saudijska Arabija. Postoje mnoge teorije o ubistvu Khashoggija, ali ni jedna od njih ne pokazuje nikakav drugi put osim odgovornosti države Saudijske Arabije”, dodala je.

Istakla je da postoje pouzdani dokazi za daljnju istragu o individualnoj odgovornosti visokih saudijskih zvaničnika u vezi sa ubistvom saudijskog novinara.

- OGLAS -

Kashoggi je ubijen, a potom raskomadan od saudijskih operativaca ubrzo nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Potom su podigli optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA