12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Luigi Di Maio više nije lider Pokreta pet zvjezdica: Vrijeme je za transformaciju

Lider vladajućeg italijanskog Pokreta pet zvjezdica Luiđi Di Majo podnio je večeras ostavku na tu funkciju, poslije odlaska brojnih poslanika iz stranke, loših rezultata u anketama i pokretanja pitanja o njenoj budućnosti.

Di Majo, koji je i ministar spoljnih poslova Italije, rekao je da je jedna era završena i da vjeruje da će njegov nasljednik voditi stranku naprijed.

“Vrijeme je da Pokret pet zvjezdica bude transformisan”, rekao je Di Majo u Rimu na partijskom skupu.

- OGLAS -

Na čelu stranke Di Maja je večeras naslijedio Vito Krimi.

Povlačenje Di Maja uslijedilo je posle višednevnih spekulacija u medijima da će se Di Majo povući sa čela stranke, a da će ostati ministar spoljnih poslova.

Kriza u Pokretu pet zvjezdica traje mjesecima, a pojačana je otkako je ta stranka u septembru odlučila da raskine vladajuću koaliciju s desničarskom Ligom i formira novu vladu s Demokratskom strankom, partijom lijevog centra.

Pokret su i prije toga potresali unutrašnji sukobi, a otkako je na izborima 2018. osvojio 33 odsto glasova, iz njega je ili izašao ili je izbačen 31 poslanik.

Na tim izborima stranka je ostvarila najbolji rezultat na državnom nivou otkako je nastala kao antisistemski protestni pokret na čijem je čelu bio komičar Bepe Grilo.

Prema novim anketama, podršku Pokretu pala je na oko 15 odsto.

Kriza u Pokretu pet zvjezdica dolazi uoči izbora u regionu Emilija-Romanja u nedjelju na kojima se očekuje dobar rezultat desničarske Lige Matea Salvinija u tradicionalnom uporištu ljevice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA