13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Haradinaj: Hvala vam za podršku, nema “Dodikove republike na Kosovu”

Ramuš Haradinaj, koji je u petak podnio ostavku na funkciju premijera Kosova, oglasio se danas na Facebooku, nakon što je pozvan da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine.

On je naveo kako je u jednom od ranijih postupaka pred ovim sudom pozvan 21. jula, dan prije nego je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povrijedila međunarodno pravo. Sud je tim stavom, 22. jula 2010. godine, odgovorio na ranije postavljeno pitanje Generalne skupštine UN-a je li jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom.

– Ova historijska odluka za državu potvrdila je temelje naše nezavisnosti, suverenitet i teritorijalni integritet. Slučajnost, jedan dan prije odluke, 21. jula pozvan sam u Hag, u drugom sudskom procesu. Danas, kada sam opet pozvan u Hag, na ovu devetu godišnjicu, Kosovo je jače nego ikad, kao nezavisna, suverena, demokratska, jedinstvena, nedjeljiva i država posvećena euroatlantskom putu – napisao je Haradinaj. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA