17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Džaferović: BiH će biti efikasna država, članica EU i NATO saveza

 
Bosna i Hercegovina je uvijek bila snažna država i ja sam potpuno ubijeđen da će ona u budućnosti biti moderna, efikasna država, članica Evropske unije (EU), NATO saveza, država u kojoj će svi ljudi i narodi biti ravnopravni, bez obzira u kojem dijelu BiH živjeli, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

– Bosna i Hercegovina je odbranjena i sačuvana, a 1995. godine zaključen je Dejtonski mirovni sporazum. Rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, kazao je tada da to nije pravedan mir, ali je bolji od nastavka rata i da se u svijetu kakav jeste i u okolnostima kakve jesu, bolji mir nije mogao postići – kazao je Džaferović.

On je mišljenja da i danas, 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, BiH živi sadržaj te dvije rečenice koje je izgovorio Alija Izetbegović kada je parafirao Dejtonski mirovni sporazum. U razgovoru za Anadolu Agency (AA), član Predsjedništva govorio je o 1. martu, Danu nezavisnosti BiH, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ali i šta je potrebno uraditi da bi ona funkcionisala na najbolji način.

Od održavanja referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine, na kojem je od 64 posto građana koji su se odazvali glasanju, 99,44 posto glasalo za nezavisnost, prošlo je 28 godina. Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

- OGLAS -

Referendum o nezavisnosti, održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, značio je potvrdu opredjeljenja većine građana prema budućnosti BiH, ali je bio i uvod u troipolgodišnji krvavi rat, agresiju na BiH koja je odnijela više od stotinu hiljada žrtava, dok je više od milion građana Bosne i Hercegovine protjerano s ognjišta. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podsjetio je na događaje koji su obilježili ta dva datuma, jako bitna za historiju BiH.

On smatra da je, kada se raspadala Jugoslavija i kada se vidjelo da se zapravo pokušavaju napraviti velike države, kao tzv. velika Srbija, a nakon toga i “velika Hrvatska”, BiH odabrala jedini ispravan i normalan put – odabrala je put slobode, a odbacila je put ropstva, kako je kazao, jer ostanak BiH u nekim velikodržavnim projektima je ustvari ropstvo za BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA