Vijesti
Portugal u završnoj fazi otvaranja nakon lockdowna Portugal će u subotu ponovno otvoriti kopnenu granicu sa Španijom i isti dan, 48 sati ranije nego što je bilo predviđeno, ući u četvrtu i završnu fazu plana otvaranja koji je počeo sredinom marta, objavio je u četvrtak navečer premijer Antonio Costa.
# Reuters

Portugal će u subotu ponovno otvoriti kopnenu granicu sa Španijom i isti dan, 48 sati ranije nego što je bilo predviđeno, ući u četvrtu i završnu fazu plana otvaranja koji je počeo sredinom marta, objavio je u četvrtak navečer premijer Antonio Costa.

“Prvog maja preći ćemo u sljedeću fazu otvaranja, uz prije svega ponovno otvaranje granice sa Španijom”, rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade posvećene mjerama borbe protiv koronavirusa.

Uz ukidanje kontrola na granicama, koje su uvedene koncem januara, olakšavanje epidemioloških mjera omogućit će i organizaciju okupljanja poput vjenčanja, ali uz 50 posto normalnih kapaciteta. Ponovno će biti dopušten sport i na otvorenom i u dvoranama, a kafići, restorani, trgovine i kulturne ustanove imat će dulje radno vrijeme, posebno vikendom.

U noći na subotu, izvanredno stanje bit će spušteno na nižu razinu koja će i dalje omogućavati vlastima da neke mjere ostave na snazi, poput zatvaranja noćnih kluba i diskoteka, te da pozivaju na rad od kuće koliko je to moguće.

Na snazi će ostati i restrikcije kada se radi o putovanju u Portugal, gdje će se tražiti negativni test ili karantena za posjetitelje koji dolaze iz najpogođenijih zemalja, rekao je Costa.

Postupno otvaranje

Početkom godine Portugal je imao snažni rast broja slučajeva koronavirusa, pacijenti su preplavili bolnice i danas ta zemlja ima gotovo 17.000 mrtvih na oko 10 miliona stanovnika. Ali nakon dva mjeseca strogih mjera, Portugal ove sedmice prvi puta od početka augusta nije imao nijedan smrtni slučaj u 24 sata.

I nakon što je imao gotovo 13.000 zaraženih dnevno krajem januara, broj novih slučajeva stabilan je od početka postupnog otvaranja, na oko 500 dnevno.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.