Vijesti
Poziv na oprez: Naučnici otkrili koliko koronavirus ostaje na ekranu telefona Istraživanje koje su sproveli naučnici iz Australije pokazuju da se virus SARS-Cov-2, virus odgovoran za pandemiju može da u određenim uslovima preživi i do mjesec dana na ravnim površinama, kao što je staklo, novčanica, displej mobitela.
#

Preciznije, ako je temperatura 20 stepeni, a vlažnost vazduha 50 procenata - virus će se na ovim površinama preživjeti do 28 dana, prenosi portal PC Press.

Ovi rezultati istraživanja znatno se razlikuju od prethodnih - koji su tvrdili da se virus može zadržati nekoliko dana na staklu i novčanicama, šest dana na čeliku.

Ekrani mobilnih telefona mogu da budu veliki izvor zaraze, odnosno transmisije virusa, pa moraju često da se dezinfikuju, pogotovo ako se upotrebljavaju u zatvorenim prostorima, gdje cirkulira veliki broj osoba.

Slično je i sa novčanicama, bilo da su one papirne ili od plastičnih polimera, kakve se upotrebljavaju u Australiji ili Velikoj Britaniji. Tu je mogućnost prenosa zaraze drastično povećana, jer novčanice često menjaju vlasnike.

Ovo je još jedan dokaz da je neophodno da se često peru ruke, ali da ne bi škodilo ni da se regularno dezinfikuju telefoni i novčanice.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.