5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Đonlagić o porukama iz SAD-a: NATO put i pravosuđe strateška pitanja

Dženan Đonlagić, šef Kluba zastupnika DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH se, kao član Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja Međunarodnog Republikanskog Instituta (IRI), nalazi u radnoj posjeti institucijama SAD-a u Washingtonu.
Đonlagić za Vijesti.ba iz Washingtona kaže kako su obavljeni razgovori sa istaknutim senatorima i zastupnicima Američkog Kongresa, predstavnicima State Department-a, USAID-a, National Endowment for Democracy (NED) i Advisory Council for B&H.

Đonlagić ističe da je najveća pažnja posvećena dva strateška pitanja, koja su trenutno među najvažnijim za podršku američke strane.

„To su put u NATO i stanje u bh. pravosuđu“, kaže Đonlagić.

- OGLAS -

On dodaje kako država BiH ne smije propustiti priliku za novi nivo institucionalne saradnje sa NATO Savezom kroz MAP i dostavljanje prvog ANP dokumenta.

„Važno je da naši građani i naša djeca sada stanu pod najveći, najsnažniji i najrespektabilniji sigurnosni kišobran u svijetu, NATO“, smatra potpredsjednik DF-a.

On dodaje „kako je donijeti sigurnosnu perspektivu novim generacijama sada naša misija“.

„Također, svjedočimo i najnižem stepenu povjerenja prema pravosudnim institucijama u BiH. Zato je potrebna izmjena važećeg Zakona o VSTV-u koji, jer ovo što danas imamo ne daje željene rezultate u prijeko potrebnoj borbi protiv kriminala i korupcije“, kaže naš sagovornik.

Bez ozbiljnih promjena u funkcionisanju i radu bh. pravosuđa, BiH će ostati zakovana za evropsko dno, naglasio je Đonlagić.

Na kraju, zbog sve prisutnijeg proruskog uticaja koji se već značajno manifestuju u mnogim područjima bh. društva, te neodlučnosti EU oko proširenja i prijema novih članica, fokus i veći angažman SAD-a u BiH je sada potrebniji nego ikada, istaknuo je Đonlagić u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Washingtonu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA