12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Turska: Dvoipogodišnja djevojčica nakon 24 sata spašena ispod ruševina

Pripadnici spasilačkih ekipa su 24 sata nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tursku istočnu provinciju Elazig, ispod ruševina spasili dvoipogodišnju djevojčicu, javlja Anadolu Agency (AA).

Spasilačke ekipe su u jednom momentu čuli glas koji je dolazio ispod ruševina srušene zgrade u četvrti Mustafa Paša. Ubrzo su uspostavili kontakt sa ženskom osobom koja im je kazala da se s njom ispod ruševina nalazi i dijete.

Žena je uplakanim glasom dozivala u pomoć, govoreći kako više ne mogu izdržati ispod ruševina.

- OGLAS -

Spasilačke ekipe su potom uložile ogromne napore te na kraju iskopali tunel i uspjeli doći do mjesta gdje su se nalazili i djevojčicu izvući na sigurno i prebaciti u bolnicu. Pripadnici spasilačke čine sve napore kako bi spasili i majku.

Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama Turske (AFAD) je saopćila da je broj poginulih u zemljotresu koji je u petak pogodio grad Elazig, na istoku Turske, porastao na 29. Nakon snažnog zemljotresa ljekarima se za pomoć obratilo 1.466 osoba.

Prema najnovijim podacima, u zemljotresu su urušene ukupno 72 zgrade, 514 su pretrpjele ogromnu, a 409 manju štetu.

U centralnim dijelovima Elaziga i dalje traje potraga i akcija spašavanja za preživjelima.

Epicentar potresa jačine 6,8 stepeni po Richteru je registrovan u petak u 20.55 sati po lokalnom vremenu, u mjestu Sivrice, nedaleko od grada Elaziga, u blizini granice sa Sirijom. Zemljotres se osjetio i u okolnim gradovima Adana, Hatay i Osmaniye, te na području sjevernih dijelova Sirije i Iraka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA