13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Francuska: Štrajk zbog prijedloga penzione reforme najduži od 1986. godine

Štrajk zbog prijedloga penzione reforme u Francuskoj postao je najduži štrajk u toj zemlji od 1986. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, 1986. godine štrajk je trajao ukupno 28 dana kada su uposlenici državne željezničke kompanije SNCF štrajkovali zbog plata i uslova rada.

S druge strane, štrajk povodom najnovije penzione reforme koji je paralisao Francusku traje već 29 dana.

- OGLAS -

Tokom božićnih i novogodišnjih praznika, u Parizu i drugim većim francuskim gradovima zbog štrajka je došlo da ozbiljnih poremećaja i problema, posebno u transportu i bolnicama.

Očekuje se da će štrajkovi biti nastavljeni sve dok se ne povuče odluka o penzionoj reformi.

Predsjednik Emmanuel Macron i Vlada već su poručili da se neće odreći penzione reforme, dok sindikati insistiraju na povlačenju reforme.

Jedan od najvećih štrajkova u novijoj historiji Francuske počeo je 5. decembra, na kojem su građani izrazili protest protiv najavljene penzione reforme predsjednika Macrona.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u štrajku je učestvovalo 806.000 ljudi, dok sindikati tvrde da je bilo 1,5 miliona učesnika.

Francuska trenutno ima 42 različita penziona programa za različite sektore. Vlada je predložila ujedinjenje svih pomenutih u jedan penzioni sistem.

Trenutno je francuski penzioni sistem baziran na principu međugeneracijske solidarnosti gdje radnici iz doprinosa tokom godine finansiraju penzionere. No, zbog starenja stanovništva, sve manje ljudi uplaćuje doprinose za penzioni sistem.

Kako bi ovo popravila, vlada je predložila bodovni sistem koji će radnicima nadoknaditi penzione bodove za svaki dan rada ili svaki euro koji uplaćuju. Planom bi se ukinule privilegije dodijeljene državnim službenicima i postepeno povećavala dob za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine starosti, što bi moglo negativno utjecati na mnoge sektore.

Radnici bi dobili punu penziju ukoliko se penzionišu sa 64 godine. Ukoliko odu u penziju ranije, penzija bi im bila umanjena za pet posto za svaku godinu prijevremenog penzionisanja.

Također, penzija bi im se uvećavala za pet posto za svaku godinu ukoliko se penzionišu nakon 64 godine starosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA