23.8 C
Sarajevo
16.04.2024

U Pločama potonuo teretni brod

Iz MMPI-a navode da je u jednom događaju preminula osoba tokom plovidne u splitskom akvatorijumu, a da je u drugom kod Ploča potonuo teretni brod.

Službenici MRCC Rijeka, u četvrtak, u 18.05 sati zaprimili su dojavu očevica, državljanina Republike Slovenije, o nasukanju brodice sa četiri osobe na otočić Krknjaš, kod Drvenika Velog. Očevidac je dojavio kako se većina članova posade nasukane brodice čini neozlijeđena, osim muške osobe, koja je u tom trenutku bila bez svijesti, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Split i nadležna Lučka ispostava Milna, čiji službenici su odmah isplovili prema poziciji nasukanja, navode iz MMPI-a.

Dodaje se da je očevidac također izvijestio da su na nasukanoj brodici četveročlana obitelj te da je jedino zdravstveno ugrožen otac, kojemu su u pomoć priskočili nautičari u plovidbi tim područjem te su primijenili postupak reanimacije, u pokušaju spašavanja.

- OGLAS -

Službenici MRCC Rijeka odmah po dojavi prema mjestu nasukanja angažirali su djelatnike Hitne medicinske pomoći Trogir, koji su na poziciju isplovili gliserom, kamo su ubrzo pristigli i preuzeli muškarca u medicinsko postupanje te nastavili primjenjivati postupak reanimacije na samoj poziciji, ali i na spasilačkoj brodici LI Milna, kamo je pacijent prebačen u 19.10 sati radi hitnog medicinskog transporta. Nažalost, u 19.33 sati službenici LI Milna obavijestili su MRCC Rijeka da su djelatnici HMP Trogir ustanovili smrt muškarca, o čemu je obaviještena Policijska uprava Splitsko-dalmatinska, odakle je odobren transport tijela preminulog brodicom LI Milna prema Trogiru.

Očevidom na poziciji nasukanja službenici LI Milna utvrdili su da je preminuli D.S. (rođen 1968. godine), državljanin Republike Hrvatske i Republike Njemačke, upravljao brodicom dužine 7,4 metra, porivne snage 160kW, njemačke zastave, na kojoj je plovio sa suprugom i dvoje malodobne djece, svi državljani Republike Njemačke. Nasukanje brodice dogodilo se u trenutku kada je muškarcu pozlilo i tom prilikom nitko od ostalih članova posade nije ozlijeđen, niti je brodica pretrpjela značajnija oštećenja. Nakon proglašenja smrti, tijelo muškarca brodicom LI Milna prevezeno je u Trogir, kamo su prevezeni i članovi obitelji, njihovom brodicom, koja je uzeta u tegalj, zaključuju iz MMPI-a.

Službenici Lučke kapetanije Ploče izvijestili su MRCC Rijeka o potonuću teretnog broda kod ušća rijeke Neretve u gradu Ploče.

Obavijest o potonuću u LK Ploče zaprimljena, u četvrtak, u 18.08 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112, kada je dojavljena i pozicija potonuća teretnog broda imena ‘ABA’, dužine 18 metara, hrvatske zastave, u području Baćina portina, u gradu Ploče. Odmah po dojavi su nastupili službenici LK Ploče, koji su o događaju obavijestili tvrtku Luka Ploče te istoj naložili da na poziciji potonuća poduzmu sve potrebne aktivnosti u cilju preveniranja eventualnog onečišćenja mora i morskog okoliša. Slijedom rečenog, djelatnici lučke tvrtke isplovili su na poziciju gdje su postavili plutajuće upijajuće brane i obavili sanaciju blagog onečišćenja morske površine disperzirajućim sredstvima. Budući da je u spremnicima potonulog broda preostala vrlo mala količina pogonskog goriva, tip diesel i maziva, ne prijeti opasnost daljnjeg onečišćenja mora, ističu iz MMPI-a.

O ovoj pomorskoj nesreći Lučka kapetanija Ploče izvijestila je vlasnika potonulog broda, kojemu je izdan nalog da u što kraćem roku organizira postupak vađenja potonulog borda, a daljnjim očevidnim radnjama utvrdit će se uzroci koji su doveli do ove pomorske nesreće.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA