16 C
Sarajevo
16.04.2024

Regionalni turnir Bosna Open u Sarajevu: Mlade odbojkašice se nadmetale uz druženje

Regionalni odbojkaški turnir, koji je okupio šest ženskih ekipa iz BiH, danas je završen u dvorani Hills na Ilidži. Pobjednički pehar podigla je ekipa beogradskog Lucky Stara nakon što je u finalu savladala Slaviju iz Istočnog Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator turnira bio je Ženski odbojkaški klub Bosna iz Sarajeva, uz podršku Turske agencije za međunarodnu koordinaciju i saradnju (TIKA) i ambasade Austrije u BiH, a učestvovali su još: Novi Grad Sarajevo, Slavija Istočno Sarajevo, Inova Banja Luka, Lucky Star (Beograd) i Morača (Podgorica). Važno je naglasiti da su na turniru pravo nastupa imale djevojke rođene 2002. godine i mlađe.

Finalni duel donio je zanimljivu odbojku, a na kraju je slavila beogradska ekipa sa sigurnih 3:0. U borbi za treće mjesto Morača je savladala Novi Grad rezultatom 2:0, a dok je u utakmici za pet mjesto Inova nadigrala sastav domaćina turnira, također, sa 2:0.

- OGLAS -

“Cilj osnovni turnira je u osnovi bio prevazilaženje granica, što kantonalnih, što entitetskih, što državnih, jer nam je nekako u fokusu bilo da djeca upoznaju i razmjene kako sportska, tako i neka druga iskustva sa vršnjakinjama iz Crne Gore i Srbije. Mislim da je turnir u potpunosti bio uspješan. Međutim, ta uspješnost bila bi upitna da nije bilo sponzora, koji su omogućili održavanje turnira, a među sponzorima se posebno istakla Turska agencija za međunarodnu koordinaciju i saradnju – TIKA sa kancelarijom u Sarajevu, koja je u suštini prepoznala vrijednost kako sporta, tako i ovog međudržavne saradnje i tog otvaranje jednih prema drugima“, rekao je Edin Bucalović, predsjednik ŽOK Bosna Sarajevo.

Dodao je da su djevojčice iz Bosne po prvi put nastupile na međunarodnom turniru, što im je donijelo ogromno iskustvo. Naime, ženska sekcija Bosne je još uvijek u fazi razvoja, za razliku od muške koja je na takmičarskom nivou.

“Naše djevojčice rade vrijedno i marljivo, ali u školskoj dvorani u gradu, gdje nemaju ni približno ovakve uslove, koji su normalni u suštini za rad jedne sportske ekipe. Naučile su pored toga taj momenat ponašanja u međunarodnom takmičarskom nivou, s obzirom da to prevazilazi njihove trenutne takmičarske aktivnosti, a to je kantonalna liga. Tako da je ovo jedan veliki skok za njih i nadam se podstrek za što bolji i što dugotrajniji sportski staž“, zaključio je Bucalović.

Pojedinačna priznanja najboljima i pehare za tri prvoplasirane ekipe dodijelili su Omer Faruk Alimci iz TIKA-e, Amad Redžić iz Euroherca i Nicole Hardwick iz austrijske ambasade.

Najmlađa igračica turnira je Andrea Trnčić iz Bosna, za najperspektivniju je proglašena Zara Rendić iz Inove, dok je najbolja odbojkašica turnira Anđela Marinković iz pobjedničkog tima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA