17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Kurti: Pravosuđe da se pozabavi tajnim potpisivanjem sporazuma Thacija s NATO-om

 

 Tajno potpisivanje sporazuma s NATO-om od strane bivšeg premijera Kosova Hashima Thacija predstavlja kršenje Ustava, kojim treba da se pozabavi pravosuđe, izjavio je premijer Kosova Albin Kurti, javlja AA.

Premijer Kurti je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio da je juče posle podne uputio pismo predsednici Skupštine Kosova Vjosi Osmani, predsedniku Kosova Hashimu Thaciju i glavnom tužiocu Kosova Aleksandru Lumeziju o tajnom sporazumu koji je Thaci, kao premijer, jednostrano potpisao s NATO-om 19. aprila 2013. godine.

Tim sporazumom, naglasio je Kurti, Thaci je garantovao da Kosovske bezbedonosne snage (KBS) bez dozvole KFOR-a ne mogu ići u “Severno Kosovo”.

- OGLAS -

Naglasio je i da je važno saznati ko je tražio takav sporazum te da ne veruje da je to bio Brisel, nego da veruje da je to bila Srbija.

“Skrivanje takvog sporazuma od 19. aprila 2013. kada smo mislili da ima samo jedan sporazum, a bila su dva, smatramo da je flangrantno kršenje i da time treba da se pozabavi pravosuđe. Ja ovom prilikom želim da naglasim naš stav za partnerstvo s NATO-om i KFOR-om”, kazao je Kurti i najavio će se sutra sastati s komandatom KFOR-a.

Premijer je podsetio da su poslanici bili upoznati samo sa sporazumom između Kosova i Srbije koji je postignut posredstvom EU, a koji su potpisali tadašnji premijeri Hashim Thaci i Ivica Dačić. Taj sporazum, koji ima 15 tačaka, od kojih se 6 odnosilo na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, Skupština Kosova je ratifikovala 27. juna 2013. godine, dodao je Kurti.

Premijer je izneo zabrinutost što poslanici Skupštine Kosova nisu bili informisani o drugom sporazumu.

“Ovaj sporazum je odlučujući moment u kojem je izmišljen naziv ‘Severno Kosovo’ i kaže se da tamo neće otići KBS bez prethodne saglasnosti KFOR-a, koji nije dobio odobrenje kosovskih institucija i o kojem Skupština nije informisana i ukazuje da Zajednica opština sa srpskom većinom i razmena teritorija nisu dve različite stvari”, kazao je Kurti.

Takođe je naglasio da je dokument o tajnom sporazumu dobio od jednog zvaničnika NATO-a, te da ga nije našao u kabinetu premijera.

Kazao je da će dijalog sa Srbijom biti dobro pripremljen i da će ga on voditi kao premijer, ali da s predsednikom Kosova mora biti usaglašena spoljna politika Kosova.

Uz informaciju o pismu koje je premijer Kurti uputio predsednici Osmani, predsedniku Thaciju i glavnom tužiocu Lumeziju, medijima je danas iz Vlade Kosova priložen i detaljan dokument nazvan “Mišljenje” u kome se ističe da skrivanje sporazuma s NATO-om može biti teško kršenje Ustava Kosova te da Ustav ne isključuje mogućnost smene predsednika za kršenja koja je počinio pre nego što je postao predsednik.

Navodi se da “uzimajući u obzir dokaze kojima raspolaže Kancelarija premijera, kao i relevatne odredbe Ustava Republike Kosovo, postoji dovoljno osnova da utvrdimo načelo da se predsednik Thaci dok je bio premijer izvršio tešku povredu Ustava i da izvršenje takvih kršenja opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovu razrešenje s mesta predsednika Republike Kosovo”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA