8.8 C
Sarajevo
23.04.2024

Dječaci iz Gradiške primjer drugima: Pronašli torbu s novcem i dokumentima, pa odnijeli u policiju

Gest trojice osnovaca iz Gradiške, Noe Goluba, Filipa Piljka i Janka Ćuluma, koji su na parkingu pronašli, a potom predali u policijsku stanicu torbu s novcem i dokumentima, snažno je odjeknuo u njihovom naselju i školi.

Kreditne kartice, 200 KM u gotovini, lične dokumente, trojica učenika osmog razreda Osnovne škole “Danilo Borković” iz gradskog naselja Senjak pronašla su na parkingu pored bazena.

– Vraćali smo se iz škole, razgovarali… Došli smo na parking gdje postoji koš da se dogovorimo za popodnevnu košarku. Filip je pored rasvjetnog stuba prvi vidio torbu. Kada smo se približili, on ju je šutnuo. Smatrali smo da je prazna i odbačena ali je iz nje ispala koverta s novcem – ispičao nam je Noa Golub na mjestu gdje se to dogodilo.

- OGLAS -

U vrijeme našeg razgovora, Filip i Janko nisu bili kod kuće. Noa je opisao reakciju njih trojice nakon što su shvatili da je torba izgubljena.

– Sve smo spremili u torbu, kao što je bilo. Dogovorili smo se da odmah odemo u policijsku stanicu i da predamo sve što smo pronašli na parkingu. Filip je pozvao mamu da nas odveze, da sve prijavimo. U policijskoj upravi radi i moja mama Dragana, koju sam obavijestio da smo pronašli izgubljene stvari – kaže Noa Golub.

U njihovoj školi i Tolstojevoj ulici, gdje stanuju, vijest o pronalasku torbe sa novcem, bankovnim karticama i njihovom gestu, brzo se proširila.

– Svi nam čestitaju i kažu da smo pravilno postupili. Kod kuće i u školi nama su uvijek govorili da izgubljeno treba da se vrati vlasniku, jer je to znak lijepog vaspitanja – obrazložio je Golub svoj i postupak dvojice školskih drugova.

U Policijskoj upravi Gradiška, za Srpskainfo je potvrđeno da su tri dječaka početkom novembra, na parkingu u naselju Senjak, pronašla izgubljenu torbu sa nešto više od 200 KM, karticama i dokumentima te ih predali, o čemu je sačinjena službena bilješka. Policija je na osnovu dokumenata pronašla vlasnika. To je 26-godišnji Leon Bijelić iz Banjaluke, inače rođen u Zagrebu. Njemu su vraćene pronađene stvari.

– Postupak djece je za svaku pohvalu. Ovo nije usamljen slučaj, jer naša praksa pokazuje da su učenici veoma odgovorni i savjesni u ovakvim situacijama. Oni često dolaze i prijavljuju pronađene stvari. Više puta to su bile vrijedne dragocjenosti. Zaključili smo da svaka informacija o tome koja dospije u javnost motiviše djecu i omladinu na takve postupke – kazali su u Policijskoj upravi Gradiška.
Pohvale trojici svojih učenika iskazali su i u Osnovnoj školi “Danilo Borković” rekavši da se Noa Golub, Filip Piljak i Janko Ćulum ističu po učenju, lijepom ponašanju i da su po svemu uzorni učenici istog odjeljenja osmog razreda.

Leon Bijelić nam se javio iz Beograda. Ushićen postupkom tri dječaka, opisao nam je okolnosti pod kojima je izgubio torbu.

– Rano ujutro iz Banjaluke, sa prijateljima, putovao sam u Beograd. Na ulazu u Gradišku, nakon točenja goriva u automobil, vjerovatno je tu negdje ispala torbica s rokovnikom, novcem, dragom knjigom i još nekim stvarima. Ubrzo nakon prelaska granice shvatio sam da je nema ali sam povjerovao da je ostala kod kuće – rekao je Bijelić za Srpskainfo.

U Beogradu mu je javljeno iz Gradiške da su pronađene stvari, novčanik, novac i ostalo, što ga je veoma obradovalo. Tek kada je u Policijskoj upravi Gradiška preuzeo torbu, saznao okolnosti i mjesto pronalaska, zaključio je da priča nije tako jednostavna.

– Torbu u kojoj je bilo, pored ostalog, oko 1.000 KM u gotovini, po svemu sudeći izgubio sam u blizini granice, negdje na putu Banjaluka – Gradiška. Neko je pronašao, uzeo veći dio novca, razderao torbu i bacio na parking pored bazena, gdje su je djeca pronašla. Inače, tamo nisam bio. U rokovniku koji mi je veoma bitan, u koverti među listovima, bilo je odvojeno 200 KM koje su dječaci pronašli. To očigledno nije primjetio prvi nalazač. Sve ostalo bilo je razbacano. Djeca su tada stupila na scenu, pokupila stvari, papire, dokumente, bilješke, rokovnik i drugo što je tu bilo, odnijeli u policijsku stanicu i vratili. Njihov postupak me impresionirao – kazao nam je Bijelić koji je potom pronašao trojicu učenika, zahvalio na njihovom gestu, o čemu su putem oglasne table, na njegovu inicijativu, svi učenici o tome obaviješteni.

Potraga za knjigom

Leon, Noa, Filip i Janko su se nekoliko sati družili u Gradiški zajednički se fotografišući.

– Tražili smo knjigu “Biologija vjerovanja” doktora Brusa Liptona, poznatog američkog razvojnog biologa koju mi je poklonio sa posvetom, koja je takođe bila u torbici. Nažalost, nismo je pronašli ali sam veoma srećan zbog okolnosti i poznanstva s trojicom dječaka iz Gradiške. To je za mene najvrednije – rekao nam je Leon.RAS Srbija

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA