15 C
Sarajevo
26.04.2024

Prva zdravstvena ustanova sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji na projektu „Izliječimo zdravstvo“

Danas su u prostorijama Kantonalne bolnice Zenica,  prof. dr. sc. prim. Rasim Skomorac, direktor kantonalne bolnice, i predstavnici Transparency international Bosne i Hercegovine (TI BiH) i Centara civilnih inicijativa (CCI), potpisali Memorandum o saradnji u sklopu projekta „Izliječimo zdravstvo“, koji finansira Evropska Unija.

U borbi protiv korupcije neophodna je transparentnost, koordinacija i komunikacija, te saradnja sa svim uključenim stranama, što je kantonalna bolnica svojim primjerom danas i pokazala. Kantonalna bolnica Zenica iskazala je i ranije spremnost da stane u kraj korupciji i učini sve da potencijalne rizike od korupcije u svojoj instituciji svede na minimum. Između ostalog, formiran je Tim za borbu protiv korupcije pri bolnici, te pokrenute procedure za objavu listi čekanja pacijenata. Saradnjom sa organizacijama civilnog društva, kantonalna bolnica potvrdila je opredjeljenost da radi na prevenciji korupcije, prihvatajući ponuđena rješenja koja uključuju upotrebu modernih alata i inovativnih softverskih rješenja. Saradnja ima za cilj pomoći ustanovi da brže i lakše realizuje aktivnosti u borbi protiv korupcije, te posluži  kao primjer dobre prakse koji bi se preslikao i u druge zdravstvene ustanove u zemlji.

 

„Pored velike podrške koju Evropska unija pruža generalno u borbi protiv korupcije, izuzetno značajno, ako ne i presudno je i uključivanje nadležnih institucija. Samo udruženi možemo se suprostaviti svim oblicima korupcije, posebno u zdravstvu, i na taj način obezbijediti da svaki građanin ima isti tretman i isti nivo zdravstvene usluge.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA