Vijesti
Smanjenje broja novih osoba zaraženih korona virusom uliva nadu u zaustavljanje epidemije u Kini - U Ženevi je dr. Mike Ryan, šef za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije, rekao da je "prerano predviđati početak kraja" epidemije u Kini
#

Broj novih slučajeva korona virusa u Kini opao je drugi dan zaredom, a zdravstveni zvaničnici naveli su u srijedu da to daje malo nade usred epidemije koja je zarazila više od 45.000 ljudi širom svijeta i ubila više od 1.100, javlja Anadolu Agency (AA).

Kineski predsjednik Xi Jinping u međuvremenu je obećao smanjenje poreza i drugu pomoć industriji. 

Broj zaraženih virusom na kruzeru ”"Diamond Princess", na kojem se nalazi oko 3.700 ljudi, povećan je na 174 osoba. 

Broj novih slučajeva je u padu tokom protekle sedmice, povećavajući nade da bi epidemija mogla biti smanjena.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija saopćila je da je u utorak zabilježeno 2.015 novih slučajeva, što je pad jer je u istom periodu prošle sedmice zabilježeno skoro 3.900 novozaraženih.

Glasnogovornik komisije Mi Feng rekao je da je situacija i dalje "mračna, ali da vide neke pozitivne promjene.

U Ženevi je dr. Mike Ryan, šef za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije, rekao da je "prerano predviđati početak kraja" epidemije u Kini.

Ali rekao je uvjerljivo da se čini da se broj svakodnevnih slučajeva stabilizuje, uglavnom zbog ogromne kineske javnozdravstvene operacije koja je "zatvorila 60 miliona ljudi".

Najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen je u Kini kao i 99 posto zaraženih osoba.

Novim tipom korona virusa (COVID-19), koji se pojavio u kineskom gradu Wuhanu, širom svijeta zaraženo je više od 45.100 ljudi.

Usljed posljedica epidemije virusom preminulo je 1.116 osoba. U Kini je preminulo 1.114 zaraženih, a po jedno u Hong Kongu i na Filipinima.

U Kini su zaražene 44.653 osobe, u Hong Kongu 49, a Makau 10 osoba. Na Tajvanu je kod 18 osoba dijagnosticirana zaraza.

 

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.