5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Novi predsjednik Kadrovske komisije SDA Sarajevo je Sedin Kahrima, a potpredsjednica Sebija Izetbegović

Zbog velike bure nakon izbora rukovodstva Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, odnosno snimka u kojem se razgovara o navodnoj kupovini glasova koja se odvijala prije izbora, praktično je “u tišini” bez obavještavanja javnosti unutar ovog odbora izabrana i kadrovska komisija.

Ovo samo po sebi ne bi bila toliko značajna informacija da se ne radi o sastavu koji na ruku ide predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, što je zapravo nastavak formiranja stranačkih organa u Sarajevu po istoj liniji.

Kako javlja Klix.ba, novi predsjednik Kadrovske komisije SDA Sarajevo je Sedin Kahriman, aktuelni generalni direktor BH Telecoma.

- OGLAS -

Podsjetimo, Sarajlić je podnio ostavke na sve funkcije u stranci, jer je bio glavni akter afere odnosno snimka koji je objavio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, inače protukandidat Fikreta Prevljaka, pobjednika u utrci za funkciju predsjednika KO SDA Sarajevo.

Kahriman je na ovoj funkciji zamijenio Sarajlića koji je obavljao ovu dužnost nakon što je prošle godine Kantonalni izvršni odbor SDA Sarajevo smijenio dotadašnjeg predsjednika Adnana Efendića.

Kako saznajemo, Sebija Izetbegović, supruga lidera SDA i aktuelna direktorica KCUS-a izabrana je za potpredsjednicu Kadrovske komisije SDA Sarajevo. U daljem sastavu ove komisije nalaze se šef Kluba SDA u Skupštini KS Mahir Dević, zatim predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik, sekretar KO SDA Hazim Bahtanović.

Kako bi se ova komisija do kraja konstituisala pojedini općinski odbori trebaju dostaviti imena svojih kandidata.Također, konstituisan je i Izvršni odbor SDA Sarajevo, a s tim u vezi treba naglasiti da je Efendić ranije odbio da bude član ovog odbora.

Treba i dodati, kada je riječ o kadroviranju unutar Kantonalnog odbora SDA, da su nakon Prevljaka, koji je otvoreno stranačkim kolegama priznao da je poltron porodice Izetbegović o čemu postoji i snimak, izabrani i potpredsjednici KO SDA.

Na ove funkcije izabrani su opet Sebija Izetbegović, Mahir Dević, te Hazim Bahtanović, kao i Eldar Čomor, Jasmina Biščević-Tokić i Miralem Šurković.

Izetbegović je na prošlosedmičnoj konferenciji za novinare rekao da su izbori za Kantonalni odbor SDA Sarajevo održani su u skladu sa pravilima.

Uvođenje povjereništva u Kantonalnom odboru SDA, što je, primjerice, tražio član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara, nije uzeto ozbiljno u razmatranje.

“Imamo žalbe Semira Efendića koje će biti razmotrene, ali ne mislim da će taj čitav proces biti doveden u pitanje”, kazao je lider SDA.

Podsjetimo, akteri razgovora bili su osim Sarajlića kantonalni zastupnik Sabahudin Delalić, koji je podnio ostavku u općinskoj organizaciji SDA Novi Grad, zatim Muhamed Šehović i osoba koja je na snimku označena kao “delegat”.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo utvrđuje da li ima osnova za pokretanje istrage zbog snimka. Sam Efendić već je saslušan u MUP-u KS u svojstvu svjedoka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA