Vijesti
Španski hotelijeri su spremni turistima platiti testiranje na koronavirus Španski hotelijeri rekli su u ponedjeljak da će stranim turistima platiti testiranje na koronavirus nastojeći ih tako privući na ljetovanje nakon britanske odluke o obaveznoj dvosedmičnoj samoizolaciji za putnike koji dolaze iz Španije
# EPA

Španski hotelijeri rekli su u ponedjeljak da će stranim turistima platiti testiranje na koronavirus nastojeći ih tako privući na ljetovanje nakon britanske odluke o obaveznoj dvosedmičnoj samoizolaciji za putnike koji dolaze iz Španije, suočene s novim valom zaraze.

Velika Britanija u subotu je šokirala hotelijere i turiste uvođenjem neočekivane dvosedmične samoizolacije za putnike koji se vraćaju iz Španije, što je snažan udarac za već oslabljenu špansku turističku sezonu.

"To nije samo nepravedno nego je i potpuno nelogično i nesmotreno", poručio je CEHAT, najveće špansko udruženje hotela.

Kažu da su spremni snositi troškove

CEHAT predlaže sustav recipročnog testiranja širom Europe koji bi omogućio veću sigurnost za putnike, radnike i osobe koje žive u turističkim odredištima.

"Spremni smo snositi taj trošak", rekao je predsjednik CEHAT-a Jorge Marichal u videu objavljenom na društvenim mrežama

Od ukidanja karantene prije mjesec dana Španska se bori s rastućom pandemijom, a broj dnevno zaraženih približio se 1000 do kraja prošle sedmice.

Međutim, budući da je većina novih slučajeva koncentrirana u sjeveroistočnim pokrajinama Kataloniji i Aragonu, a nekoliko drugih regija ima manju stopu aktivnih slučajeva nego Velika Britanija, uvođenje karantene za sve putnike iz Španije kritizirano je kao neproporcionalna mjera.

"Ne postoje li drugi pametniji, tehnološki načini za suočavanje s ovom situacijom na fokusiraniji način?" zapitao je Emilio Gallego iz španskog udruženja ugostitelja.

Britanski The Sun objavio je da London razmatra izuzimanje Baleara i Kanarskih otoka, gdje je manji broj zaraženih, iz spomenute mjere, nakon lobiranja vlade u Madridu.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.