12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Za šest infrastrukturnih projekata 303 miliona KM

Za izgradnju brzih cesta i autoceste u Federaciji BiH ove je godine osigurano 303 miliona maraka iz dividendi javnih preduzeća i klirinškog duga, koji će biti utrošeni na šest velikih infrastrukturnih projekata.

Dodatni novac

Naime, rebalansom federalnog budžeta, koji je u četvrtak usvojila Vlada, osigurano je dodatnih 45 miliona KM iz dividende „Elektroprivrede BiH“. Ta sredstva tek trebaju biti uplaćena.

- OGLAS -

Također, od ranije postoji 151,5 miliona maraka iz dividendi drugih javnih preduzeća, a na raspolaganju je u 107 miliona maraka iz klirinškog duga koji su ostali neutrošeni prošle godine.

-Novac od dividendi javnih preduzeća, „BH Telecoma“, „Aerodroma Sarajevo“, Elektroprivrede BiH, ide za izgradnju tunela Hranjen, koji je najzahtjevniji dio brze ceste Sarajevo – Goražde, zatim za Prvu transferzalu u Kantonu Sarajevo koja treba da spoji Sarajevo i Vogošću, izgradnju dijela brze ceste kroz poslovnu zonu Vitez i ceste kroz Mostar. Sredstva iz klirinškog duga idu za brzu cestu Lašva – Nević polje i za izgradnju Južne obilaznice Mostara – rekli su jučer iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH.

Finansijski plan

Adnan Terzić, direktor Javnog preduzeća „Autoceste Federacije“, jučer je kazao da će napraviti rebalans svog finansijskog plana nakon što i Parlament FBiH usvoji izmjene budžeta, nakon čega će moći detaljnije govoriti o utrošku sredstava.

Izjavu Ljube Pravdića, direktora „Cesta Federacije BiH“, koje su također implementatori nekih od ovih projakata, jučer nismo uspjeli dobiti.

Otvaranje posebnog računa

Vlada FBiH je prije desetak dana donijela odluku o otvaranju posebnog računa trezora namijenjenog za upravljanje razvojnim sredsvima.

Na taj račun će, kako je odlučeno u četvrtak prilikom usvajanja rebalansa budeta, biti prebačeno postojećih 151,5 miliona KM od dividendi javnih preduzeća. Ta sredstva su ranije bila na namjenskom računu Ministarstva prometa i komunikacija. Ova odluka je, kažu u ovom ministarstvu, samo tehničke prirode kako bi se bolje pratio i evidentirao utrošak tog novca.

Na isti poseban račun trezora bit će prebačeno 107 miliona KM klirinškog duga.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA