21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Nikšić: Dodiku se popušta, komesar iz HNK nije odgovarao za “državni udar”

Zastupnik Nermin Nikšić iz SDP-a smatra da je politika popuštanja Vijeća ministara, pa i Predsjedništva BiH pred Miloradom Dodikom doprinijela da država ne koristi sve instrumente koji joj stoje na raspolaganju kako bi se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedio na oba entiteta.

– Podsjetimo se kako je komesar MUP-a HNK napravio neku vrstu državnog udara kada je vratio migrante s granice kantona, za šta nije snosio nikakve posljedice. U isto vrijeme naše državne institucije su kapitulirale pred Hrvatskom i Srbijom, koje svaki dan nelegalno vraćaju migrante u BiH, čak i kada nisu iz BiH ušli u te zemlje, dok to naše nadležne institucije nijemo posmatraju – kazao je Nikšić.

Svima je jasno, nastavlja, a ni migranti to ne kriju – da ne žele ostati u BiH.

- OGLAS -

– Zato smatram kako bismo mi u BiH, zbog onoga što smo ne tako davno, početkom 90-ih godina, prošli, morali pokazati puno više saosjećanja prema patnji i strahotama kroz koje prolazi ogromna većina tih ljudi. Bilo bi vrlo važno da se sistemski okrenemo rješavanju ovog problema, pri čemu je jasno da su se državne institucije povukle i problem prepustile USK i njegovim lokalnim zajednicama – navodi Nikšić.

Takvo ponašanje ocijenio je neodgovornim i nedopustivim.

– Nama je jasno da migrante u BiH dovode krijumčari koji se bave trgovinom ljudima i ilegalnim prelaskom granice, tražeći način da zarade na patnji tih ljudi. Dakle, radeći kao organizovana kriminalna grupa oni se bogate na krijumčarenju ljudima, dok migranti posljedice tog kriminala nažalost osjete kasno, kad već dođu na odredište na koje nisu željeli, ali i građani bh. gradova koji sve više trpe te posljedice – rekao je Nikšić.

Poručio je da od Vijeća ministara BiH, ministarstava vanjskih poslova, sigurnosti, civilnih poslova, Službe za poslove sa strancima, Granične policije te ostalih policijskih organa u BiH očekuje i traži da pronađu, jer nažalost ima i takvih, one uposlenike u svojim institucijama koji nesavjesno obavljaju svoju dužnost, zatim da prikupe dokaze o trgovini ljudima i krijumčarima, otkriju ih, spriječe u vršenju krivičnih djela i procesuiraju.

– Također očekujem i tražim da Tužilaštvo i Sud BiH, SIPA te druge nadležne državne institucije prekinu puteve ilegalnog ulaska migranata na teritoriju BiH i hitno procesuiraju sve izvršioce i saučesnike u vršenju krivičnih djela krijumčarenja migranata – jasan je Nikšić.

Traži i da se svi nadležni organi na nivou države uključe u pronalasku smještaja migranata u migrantske centre, osiguraju im boravak, hranu i zdravstvenu njegu, ali i da se uključe i u utvrđivanje tačnog identiteta migranata, otkrivanjem pasoša i drugih identifikacionih dokumenata koje oni kriju.

– Posebno pozivam predstavnike međunarodne zajednice da ne morališu lažno, već da se uključe te pruže pomoć bh. državnim institucijama, pogotovo kantonalnim i lokalnim vlastima. Ponavljam, migranti ne žele ostati u BiH, ali je potpuno licemjerno od onih koji su zatvorili granice EU da drže pridike BIH i na taj način pokazuju neku lažnu brigu za migrante – dodaje Nikšić.

Na kraju dodaje kako se sve nadležne institucije moraju angažirati kako bi oni koji su se obogatili na tuđoj nesreći – trgovinom ljudima, ostali bez zarade, odnosno da im ona bude oduzeta.

– Samo efikasno postupanje nadležnih organa može spriječiti krijumčare da nam dovođenjem velikog broja ljudi stvore krizu koja je npr. u USK postala nepodnošljiva do te mjere da sad građani tog kantona napuštaju BiH – zaključio je Nikšić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA