2 C
Sarajevo
27.04.2024

Uskok traži osuđujuću presudu za Sanadera i Hernadija

Ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL Uskok je zaključio tvrdnjom kako je dokazao da je bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ugrozio državne interese primanjem mita od suokrivljenog čelnika MOL-a Zsolta Hernadija, dok njihova obrana, s druge strane, smatra da za osuđujuću presudu nema temelja.

“Sanader je kao najviši državni dužnosnik izdao i ugrozio vitalne ekonomske interese RH”, kazao je zamjenik ravnateljice Uskoka Tonči Petković u četvrtak u završnom govoru na suđenju Sanaderu i nedostupnom Hernadiju na zagrebačkom Županijskom sudu.

“Smatram da je tijekom postupka neosporno dokazano da su optuženici počinili nedjela koja im se stavljaju na teret i tražim da ih se proglasi krivim te kazni po zakonu”, ustvrdio je Petković.

- OGLAS -

Dodao je da je Sanader kao najviši državni dužnosnik “svojom potkupljivošću obavio radnju kojom je uništio same temelje državnog poretka, a pritom ništa nije prepuštao slučaju”, kazao je Petković.

Tužitelj je zaključio da je Sanader poduzimao čitav niz radnji kako bi realizirao cilj, koristeći pritom svoj autoritet, o čemu je detaljno svjedočio krunski svjedok Robert Ježić koji je priznao da je polovina MOL-ovog mita od pet milijuna eura isplaćena preko njegove švicarske tvrtke.

Petković je nadodao i da je Ježićev iskaz vjerodostojan te da je potkrijepljen drugim svjedočenjima i dokazima.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković, s druge je strane, naglasila da je tijekom ponovljenog suđenja njezinom branjeniku uskraćen pravičan postupak te da mu nije omogućeno očitovanje o optužnici niti iznošenje obrane, prenosi Hina.

“Nezakonito mu je onemogućeno da se brani i sudjeluje u raspravama jer se nije sam doveo u takvo zdravstveno stanje budući da je morao ići na operaciju koljena. Samim time onemogućena mu je i obrana”, kazala je Sloković.

Pritom je dodala da obrana nije imala vremena za pripremu završnih riječi, a kritizirala je i sud za kojeg je navela da je redovito kasnio s izradom prijepisa rasprava.

Uz to, Sloković je istaknula da je sudsko vijeće odbilo saslušati predložene svjedoke obrane, što smatra “favoriziranjem druge strane”. Ježićev iskaz ocijenila je neistinitim i neuvjerljivim te je zaključila da se na njegovom svjedočenju ne može temeljiti osuđujuća presuda.

Hernadijeva braniteljica Laura Valković je zatražila oslobađajuću presudu za svojeg branjenika navodeći da je u odnosu na njega zastara nastupila u svibnju ove godine. Uz to, Valković je naglasila da tužiteljstvo nije predočilo ni jedan dokaz koji bi potvrdio inkrimiranu vezu Sanadera i Hernadija.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju, koje je zatražio Ustavni sud ukidajući prvu osuđujuću presudu, počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za primanje 10 milijuna eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši hrvatski premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine.

Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Sanader koji je na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u aferi Planinska nije bio na završnim govorima jer se oporavlja od operacije pa se završni dio suđenja vodio u njegovoj odsutnosti.

Sud je, naime, zaključio da operacija kojoj je podvrgnut nije bila nužna, odnosno da se sam doveo u situaciju raspravne nesposobnosti.

Nakon što su u četvrtak Uskokovi tužitelji i obrana iznijeli svoje završne govore, sutkinja Maja Štampar Stipić najavila je da će presudu objaviti 30. prosinca u 10 sati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA