2 C
Sarajevo
26.04.2024

Proširen spisak zemalja čiji će putnici pod poseban epidemiološki nadzor u BiH

Na listu sa putnicima koji stižu iz Kine, Južne Koreje, Irana i Italije dodati su i oni koji će u Bosnu i Hercegovinu stići iz Franucske, Njemačke i Španije.

“Pozivamo sve naše građane koji žive u ovim zemljama, da razmotre mogućnost kada je riječ o narednom periodu praznika, da ostanu u tim zemljama, kako bi spriječili unos virusa i njegovo širenje u Bosni i Hercegovini”, kazao je Sanjin Musa, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

Tristo osamdeset četiri osobe su pod zdrastvenim nadzorom u Federaciji, u svim kantonima su u funkciji izolatoriji. Oni koji borave u samoizolacijama, pod nadzorom su sanitarnih inspektora, a ukoliko se ne pidržavaju procedura kućnog karantera, mogu biti i novčano kažnjeni.

- OGLAS -

“Mi nažalost nemamo podatak da je neko kršio te mjere samoizolacije, niti je pokrenut dosada niti jedan postupan, mi samo apeliramo da se svi ponašamo odgovorno”, izjavio je Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH.

Odgovorno ponašanje podrazumijeva redovno pridržavanje svih preporuka kriznih štabova, ali i saradnja građana sa strukom.

“Ovdje smo svi zajedno u ovome procesu, ja vas molim još jednom, građanima stalno apelujemo, ako znate takve slučajeve, prijavite epidemiološkoj službi kantonalnog Zavoda za javno zdravlje, kako bi postupili dalje”, kazao je Goran Čerkez, Ministarstvo zdravstva FBiH.

Na korona virus su dosad testirane 32 osobe, od kojih su podsjetimo, tri pozitivne na novi virus. Testova ima dovoljno, a sljedeće sedmice će doći još 500 novih. U slučaju širenja virusa, problem mogu biti respiratori. U Federaciji ih je ukupno 141, što je zasad dovoljno, s obzirom na to da se isti koriste samo za teške slučajeve, kojih u Bosni i Hercegovini još nema.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA