20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Dvije žene u Francuskoj osuđene za pokušaj napada autobombom na Notre Dame

Jedna je osuđenica poticala drugu da joj se pridruži predstavljajući se na internetu kao militant koji se vratio iz Sirije i tim putem želi pronaći ženu, izvijestili su francuski mediji.

U zoru, 4. rujna 2016. godine policija je pronašla sivi Peugeot 607 bez registracijskih pločica, u kojemu je bilo sedam plinskih boca i tri kanistra benzina, parkiran na lijevoj obali Seine u blizini Notre-Damea, u samom središtu Pariza.

Istražitelji su po opušcima i deki natopljenoj benzinom zaključili da je riječ o neuspješnom pokušaju izazivanja eksplozije.

- OGLAS -

Otisci prstiju ostavljeni na mjestu događaja doveli su policiju do Ines Madani i Ornelle Gilligmann. One su, po istražiteljima, parkirale automobil nakon što su Rachidu Kassimu, francuskome članu ISIS-a, poslale video u kojemu preuzimaju odgovornost za planirani napad, prenosi Hina.

Sud je u ponedjeljak Madani osudio na 30 godina, a Gilligmann, udanu majku troje djece, na 25 godina, izvijestio je Le Figaro. Još su dvije žene osuđene na 20 godina zatvora.

Prema pisanju Le Figaroa, Kassim je osuđen u odsutnosti na doživotnu zatvorsku kaznu. Na niže kazne osuđene su još tri osobe za pomaganje u pokušaju izazivanja eksplozije te za neprijavljivanje kaznenog djela.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA