7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Dodik: SPC najvažniji dio identiteta Srba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas sa episkopom budimskim Lukijanom.
Sastanak je održan u Vladičanskom dvoru u Sent Andreji.

Dodik je rekao da je veoma važno da se sačuva Srpska pravoslavna crkva jer je ona najvažniji dio srpskog identiteta.

– Crkva je kroz istoriju, u različitim okolnostima, uspjela da očuva i okupi srpski narod i zato danas imamo Srbiju, Republiku Srpsku, naše jake srpske zajednice širom svijeta. Srpski narod je narod mira kao što je to uvijek pokazivao. Vjerujem da je vrijeme turbulencija prošlo i da je ovo vrijeme mira, stabilnosti i afirmacije našeg identiteta – istakao je Dodik.

- OGLAS -

On je naglasio da je srećan što je u posjeti SPC u Mađarskoj i što vidi zadovoljnu srpsku zajednicu.

– Zahvalan sam Mađarskoj što je regulisala prava srpske nacionalne manjine i ona je primjer kako to pitanje može da se riješi na obostrano zadovoljstvo – istakao je Dodik.

Episkop Lukijan je izrazio zadovoljstvo posjetom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo da Vas primim ovdje u sjedištu Budimske eparhije jer Vi dolazite iz naše matice – Republike Srpske – istakao je on i dodao da je srpska zajednica zadovoljna životom u Mađarskoj, te da bez mađarske države ne bi mogli ništa postići.

– Ovo je država tradicije i kulture i mi, Srbi pravoslavci se dobro osjećamo ovdje zajedno sa Mađarima – istakao je vladika Lukijan.

Nakon susreta sa episkopom Lukijanom, Dodik je obišao Srpsku pravoslavnu crkvu u Sent Andreji i Srpski muzej Budimske eparhije.

Episkop Lukijan istakao je da su Srbi koji su došli u Sent Andreju kroz nevolje kroz koje su prolazili samo još višpe ojačali.

Episkop je uručio medalju srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH napisao je danas, na Duhovski ponedjeljak, u zgradi Budimske eparhije, da je poseban osjećaj sreće biti na ovom mjestu, dokazu srpskog postojanja i trajanja.

– Naša crkva je najvažniji dokaz našeg identiteta, a ovdje u Sent Andreji i nesumnjivi dokaz našeg upornog postojanja koje svi vremenski nasrtaji nisu urušili. Preosvešteni vladika svojom energijom pokazuje radost našeg postojanja. Neka Bog podari sreću i zdravlje i naše trajanje u vijekovima koji dolaze – naveo je Dodik.

Dodik je prisustvovao liturgiji u Srpskoj crkvi u Budimpešti i sastao se sa predstavnicima Srba u Mađarskoj.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH sutra će se sastati sa premijerom i predsjednikom Mađarske Viktorim Orbanom i Јanošem Aderom.

Dodik je za RTRS rekao da će na sastanku sa Orbanom fokus biti na razvoju bilateralnih odnosa i da je cilj Republike Srpske privlačenje što većeg broja investitora iz Mađarske.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA