3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Švedska i Svjetska banka potiču BiH na bolje zbrinjavanje čvrstog otpada

Vladini zvaničnici, predstavnici lokalnih zajednica i međunarodnih organizacija danas su razmatrali sadašnje stanje u sektoru čvrstog otpada u Bosni i Hercegovini, kao i mogućnosti za budući razvoj.

Nedavno završeni pregledi zbrinjavanja komunalnog čvrstog otpada u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko su poslužili kao osnova za diskusiju, a urađeni su kao dio programa tehničke pomoći koju je u prethodne dvije godine osigurala Svjetska banka, uz doprinos od dva miliona dolara od Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida).

Taj program predstavlja prvu sveobuhvatnu aktivnost tehničke pomoći i izgradnje kapaciteta do sada pruženu u sektoru zbrinjavanja otpada u BiH. Sveukupni cilj je bio jačanje institucionalnih kapaciteta u zemlji za planiranje, upravljanje i funkcioniranje sektora zbrinjavanja čvrstog otpada na okolišno i ekonomski održiv način.

- OGLAS -

Ta aktivnost obuhvatila je kombinaciju procjene sektora, prenosa znanja i izgradnje kapaciteta.  

U okviru tehničke pomoći, posebna pažnja je posvećena unapređenju rada, okolišne održivosti i zdravstvenim i sigurnosnim aspektima na deponijama. Urađene su sveobuhvatne tehničke smjernice za projektiranje i rad deponija, a rukovodstvo i operateri deponija su prošli obuku iz oblasti zbrinjavanja procjednih voda, zbrinjavanja gasa sa deponije, kao i rada, održavanja i monitoringa deponije.

Navedeno je da je posljednjih godina ostvaren značajan napredak na zbrinjavanju otpada u BiH. Zemlja razvija i provodi koncept regionalnih deponija, a kapaciteti za planiranje i pružanje usluga zbrinjavanja otpada se kontinuirano povećavaju.

Ova je aktivnost bila u skladu sa Strategijom saradnje između Švedske i BiH za period od 2014. do 2020., konkretno s njenim trećim stubom koji se odnosi na unapređenje okoliša, smanjenje klimatskih uticaja i jačanje otpornosti na okolišne uticaje i klimatske promjene. Također je u skladu i sa Okvirom partnerstva Grupacije Svjetske banke sa BiH za period od 2016. do 2020., koji navodi povećanje efikasnosti pružanja javnih usluga, uključujući i zbrinjavanje čvrstog otpada, saopćeno je iz Svjetske banke.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA